Церковне свято 27 жовтня: що можна і не можна робити на святої Параскеви – традиції, прикмети

Свята Параскева була надзвичайною вірянкою. Вона все життя працювала над тим, аби зміцнити дух. Це дратувало язичників, які не бажали бачити сильну доньку Христову поруч. Дізнайтеся, чому сьогодні кожному необхідно вшанувати світлу пам'ять прадавньої вірянки.

Вона походила із Сербської землі. Свята Параскева виросла у християнській родині, сповненій любові та благочестивого вчення. Її батьки змалечку привчали до Божих цінностей. Та не стало близьких мучениці. Довго вона страждала без рідних, але врешті-решт стала багато молитися, наслідувала Іоана Хрестителя і вирішила взяти аскезу. Тривалий час мандрувала пустелею і їла лише бадилля.

Церковне свято 27 жовтня

За одними переказами, Ангел почув молитву Параскеви та прийшов їй у видінні, аби вона повернулася на Батьківщину, щоб віддати Богу душу. За іншими схопили самотню вірянку язичники та мучили, бо хотіли, аби імені Христа зреклася.

Як молитися 27 жовтня?

Молитися сьогодні потрібно до Ангела Охоронця. Ми ділимося з вами особливою молитвою, яку слід читати перед виходом з будинку. Нагадаємо, що під час своєї аскези у пустелі Параскева зверталася не тільки до Бога, а й до свого Ангела. Саме він не давав їй зійти на хибну стежку.

О, святий Ангеле, Охоронителю і покровителю мій благий! Сокрушеним серцем і болісною душею стою перед тобою, благаючи: почуй мене, грішного раба твого (ім’я). Що з гучним воланням і гірким плачем взиваю: не пом’яни беззаконь і неправд, якими я окаянний прогнівляю тебе в усі дні і години, і творю себе мерзенним перед Сотворителем нашим Господом.

Щоб я, охоронюваний тобою, безбідно досяг жаданого мені раю. Де собори святих і величне ім’я в Тройці славленого Бога, Отця, і Сина, і Святого Духа. Йому ж подобає честь і поклоніння навіки-віків. Амінь.

Що можна робити 27 жовтня?

Особливих заборон у цей день немає, але, будь ласка, утримайтеся від слова лихого та сварок з родичами.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.