Церковне свято 11 листопада: що можна і не можна робити на День Анастасії Овечниці – традиції, прикмети

11 листопада церква згадує святу Анастасію. Наші пращури сьогодні влаштовували пишний обід, головним атрибутом якого був звичайний сир. Вважалося, саме він сьогодні має чудотворну силу, зміцнює тіло. Та без спеціальної молитви все буде марним. Представляємо вашій увазі сильний текст.

У народі Анастасія Овечниця, а за церковним календарем – Анастасія Римська. Преподобна належить до когорти ранніх християн. Жінка з 3-х років не знала своїх батьків та виховувалася в громаді вірян. За свою щиру любов до Господа її жорстоко покарали язичники. Та навіть тортури не змусили святу відмовитися від принципів.

Свята мучениця Параскева П'ятниця
Церковне свято 11 листопада

Хоча Анастасію на іконах зображують просто у чернечому одязі чи з посудом у руках, вона вважається покровителькою і заступницею вівчарства. Вважається, що сир, з’їдений сьогодні дає сил і наснаги. Але він має бути з овечого молока. Перед подачею на стіл та трапезою слід прочитати молитву за здоров’я:

Господи Ісусе, Ти прийшов, щоб оздоровити серця зранені і страждаючі, прошу Тебе оздоровити зранення, що спричиняють неспокій у моєму серці.

Прошу Тебе особливо оздоровити тих, які є причиною гріха.

Прошу Тебе увійти у моє життя і оздоровити мене від психічних травм, які діткнули мене в дитинстві, і від тих ран яких мені завдано протягом цілого життя.

Господи Ісусе, Ти знаєш мої клопоти, складаю їх усіх у Твоєму Серці Доброго Пастиря. Прошу Тебе, в ім’я рани Твого Святого Серця, вилікуй малі рани мого серця.

Вилікуй рани моїх споминів, щоби ніщо з того, що зі мною трапилося, не збільшувало моїх терпінь, турбот, неспокою. Амінь.

Наші предки намагалися розділити обід з ближніми 11 листопада, а ще обов’язково пригощали ласощами знайомих вівчарів.

Що можна і не можна робити 11 листопада?

Цей день бажано провести у злагоді та спокої. Працювати можна, але краще не затримувати виконання своїх задач до 6 години вечора. Традиційно після робочого дня предки проводили час з дітьми, навчаючи їх прядінню або просто разом перебирали овече хутро. Для того, щоб привабити удачу, одягніть сьогодні шерстяний светр.

Щодо прикмет, люди вірили, що туман на 11 листопада – до морозів, а почутий крик круків вранці – до холодної зими.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.