Церковне свято 14 листопада: що можна і не можна робити на день святих Косми і Даміана – традиції, прикмети

Косьму з Даміаном дуже шанують прості віряни, адже святі були безсрібниками, а після того, як їх причислили до канону - стали заступниками звичайного люду. Як молитися у цей день, про що правильно просити та чим задобрити Божі сили, аби Небеса були до вас прихильними?

На Косьму і Даміана зиму зустрічаємо. Так вважали наші пращури, які по 14-му листопаду визначали, яким буде наступний холодний період. Спостерігали за небом. Якщо вранці сонце, а в обід хмари – морози не за горами. На деревах ще лишилося листя – січень буде суворим, врожай зіпсується. Тепла погода на “Кузьминки” – навпаки, сулила гарну малосніжну зиму.

Та не лише прикметами багатий день безсрібників Косьми і Даміана. Сьогодні святі, які вели скромний, майже аскетичний спосіб життя, покровительствують всім, хто проведе час у молитві.

 

Просити про матеріальне сьогодні не варто. Потрібно звертатися за наснагою, силами, зміцненням духу. Пропонуємо 14 листопада звертатися до Бога через такі рядки:

Боже, будь мені милостивий, задля безмірної Твоєї доброти й умилосердися наді мною грішним(ою) і не гідним(ою) Твоїм(єю) слугою!
У цей скрутний для мене час (пошуку роботи, безробіття, інше) припадаю до Твого милосердя і віддаюся у Твою опіку. Зітхаю принижений(на) і знеможений, втомлений від думок неналежних та слів безнадійних. Помилуй мене, обезсиленого, підніми мене упалого у відчай.
Не відаю чи за свої провини терплю справедливе наказання, мій Боже, бо не раз падав в неправість і беззаконня, а може по своєму невіданню не розпізнав я Волі Святої Твоєї? Просвіти мене і відкрий мені двері надії на краще.
Не буду більше нарікати на Твою повчаючу руку, а радше буду довіряти Тобі і шукати найперше Твоєї волі святої.

Ти, Боже, безконечно справедливий і всі Твої діла є справедливі. Ти, Боже, найвища справедливість, і нема в Тобі неправди. Ти, Боже, допускаєш для нас труднощі не через строгість, а задля справедливости. Бо не раз відвертався від Тебе, спокушаючись до лихих вчинків, не раз я уникав молитви у забутті про Твоє благословення, не раз  відкладав благодарні моління.

Прости, пощади і не осуди мене за безліч гріхів моїх і переступів, а по безконечному Твоєму милосердю помилуй і благослови. Нехай возрадується душа моя у Тобі, Господи, нехай заспіває подячні псалми, восхвалить Тебе за діла величні.
Боже, будь мені грішному(ій) милостивий, Ти, що живеш і царюєш на віки вічні Амінь.

Аби слова долетіли до Всевишнього, візьміть на день невелику аскезу. Влаштуйте собі короткий, але дієвий піст. Відмовитися потрібно від м’яса, вина та солодкого. Вживайте просту, але поживну їжу: каші, овочі, але без масла. Також сходіть до храму або послухайте проповідь священнослужителів онлайн.

Радимо не витрачати час на пустопорожні розваги. Краще хоча б 20 хвилин присвятить саморозвитку. Прочитайте повість або подивіться наукове кіно.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.