Церковне свято 19 листопада: що можна і не можна робити на Павла Льодостава – традиції, прикмети

Церква сьогодні згадує святителя Павла Сповідника, який є шанованою фігурою у каноні. У цей день заведено спостерігати за погодою та визначати якою буде зими, а ще можна молитися за здоров'я своє і близьких. Не забудьте зберегти собі Божественні рядки з якими Господь вас точно почує.

Малазійський єпископ Павло був почесним християнином і за життя своїми проповідями врятував багато душ. Втім язичники переслідували його повсякчасно. Йому у церковному календарі відвели 19 листопада, день коли осінь остаточно повертала на зиму. Саме тому у народі це свято називають “Павлом Льодоставом”. Вперше за сезон замерзали водойми, а якщо починався сніг – то це означало повноцінний прихід зими.

Церковне свято 19 листопада

Наші предки знали, що на Павла Льодостава потрібно починати готуватися до зимової рибалки, а ще готувати сани. Нині ж, якщо маєте транспорт, перевірте його придатність до морозного сезону.

Оповіщували про швидкий прихід хурделиці та снігопаду ще й такі прикмети:

  • зірки високо у небі – буде рясний сніг
  • лід скупчився на середині річки – чекайте заморозків і снігу
  • гуси повтікали з водойм – холода близько

Як молитися 19 листопада?

У цей день Господь може подарувати кожному богатирське здоров’я. Для того, щоб Бог був щедрим до вас, потрібно рано вранці прокинутися та стати перед образом. Найкраще молитися перед іконою Христа Спасителя. Перед ритуалом обов’язково вмийтеся та очистить руки. Читати потрібно пошепки без світла взагалі або з церковною свічкою.

О Ісусе. Через Непорочне Серце Марії жертвую Тобі мої молитви, труди, працю, радості, терпіння цього дня в єдності із Пресвятою Жертвою Служб Божих по цілому світі. Жертвую їх в наміренні Твого Пресвятого Серця за спасіння душ, в надолуження за гріхи, за возз’єднання усіх християн. Жертвую їх в наміренні наших єпископів і всіх апостолів молитви, і особливо – в наміренні Святішого Отця, на цей місяць.

Лікарю душ і тіл наших, Джерело життя нашого, Христе Ісусе Господи і Спасителю наш! Поглянь милосердним оком Твоїм на цього в тяжкій недузі, прихились до наших слізних благань, перстом милосердя Твого доторкнись до немічного тіла хворого брата нашого, вгаси вогонь тіла його, зменш біль недуги його, поверни здоров’я йому, піднеси його з постелі немочі, продовж дні життя його, щоб на землі він послужив Тобі, ходив по стежках заповітів Твоїх та удостоївся Твого Небесного Царства і разом із святими славив Тебе, Бога Милостивого’ з Отцем і Духом на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.