Церковне свято 23 листопада: що можна і не можна робити на день пам’яті шести апостолів Господніх

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять шести апостолів: Ераста, Олімпа, Родіона, Сосіпатра, Куарта і Тертія. День має особливу енергетику і немало заборон, які не варто порушувати, якщо ви хочете добитися милості від Господа. Також не забудьте сьогодні помолитися.

Сьогоднішнє свято, 23 листопада, хоч і не вважається суворим за церковним календарем, але все одно вважалося впливовим нашими предками. Вони вірили, що можна побачити багато прикмет та попередити майбутнє.

Наприклад, відкладалися всі дальні поїздки, якщо птахи злітатися і сідали на транспортний засіб. Вважалося, що це душі прилетіли утримати господаря від негараздів у дорозі. Не давали у борг, якщо зранку йшов дощ. Люди вбачали у цьому знак бідності: як вода змиває все на своєму шляху, так і гроші утечуть.

Молитва перед їжею
Церковне свято 23 листопада

А ось погодні прикмети були куди оптимістичнішими. Якщо на вулиці був туман – то очікували потепління. Цвірінчали горобці – зима відступала. Легкий сніг зранку – теплий грудень.

Не забували також молитися сьогодні. Вважалося, що 6 згаданих апостолів спускаються на землю й мандрують серед людей. За повір’ям святі слухали, що кажуть смертні. Саме тому 23 листопада предки намагалися не сваритися, а звертатися лише до Господа з молитвою. Просили здебільшого про здоров’я. Спробуйте і ви відчути силу сьогоднішнього свята. Прочитайте вранці та ввечері такі рядки перед образом Божим:

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих!

Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних!

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.