Церковне свято 30 листопада: що можна і не можна робити на день Святого Григорія Чудотворця

Третій день Різдвяного посту ознаменований відзначенням пам'яті Григорія Чудотворця. Дізнайтеся, як правильно звертатися до святого, аби він почув молитву та про що просити сьогодні під час читання божественних рядків. Все про свято 30 листопада - у новому матеріалі.

Святий Григорій – єпископ Неокесарійський. Відомо, що відзначався він стійкістю та добросердечністю. Легенда мовить, що до святого пробралися у будинок злодії уночі, але затримувати їх не став чоловік. Натомість змусив покаятися у гріхах та прийти до храму.

Церковне свято 30 листопада

Довго боровся єпископ за душі вірян у своєму рідному місті. На момент становлення його на посаду, всього паства нараховувала 17 християн. Тоді Господь наділив руки Григорія чудотворною силою зцілення. Навіть зараз всяка молитва, прочитана 30 листопада має силу оздоровлювати. Проте, дійсно впливає на здоров’я і дає гарне самопочуття звернення до Спасителя.

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих!

Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних!

Господь любить тих, що бояться Його, що надію складають на милість Його!

Прикмети 30 листопада

У народі Григорія Неокесарійського прозвали Зимовказівником. Вважалося, що можна визначити, якими будуть найсуворіші місяці року. Якщо погода до обіду тепла – то й січень буде гарним. Шумить вода у криниці – готуйтеся до морозів вже у грудні.

Північний вітер бушує на вулиці – слід чекати снігу.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.