Церковне свято 14 грудня: що можна і не можна робити на день пам’яті святого пророка Наума – традиції, прикмети

Пророк Наум бачив майбутнє, а ще здавна вважався покровителем грамоти і науки. Дорослі особливо старанно молилися у цей день та спостерігали за природою.

Яка погода на Наума – така й зима після Різдва буде. Так вважали у давнину та спостерігали за тим, як пройде 14 грудня. Якщо тепло цього дня – той залишок зими буде м’яким. Морози віщували заметілі та хурделицю після 7 січня. А якщо випало багато снігу – готувалися до повені навесні.

Церковне свято 14 грудня

Так як святого Наума вважали покровителем науки, то у цей день вели зазвичай дітей до школи. Знайомилися зі вчителями. Втім, гулянь з приводу вступу до школи не влаштовували. Навпаки намагалися повернутися додому до тих пір, як стемніє, аби мерво не настигло.

Молитися сьогодні в першу чергу слід за діток. Та, якщо у вас зараз ще немає нащадків, то здоров’я і наснаги ви можете просити для себе. Пропонуємо до читання універсальну молитву Господню:

Закликаю Вищі Сили, почуйте моє прохання і прийдіть до мене на допомогу. Прошу, даруйте своє благословення Рабам Божим. (перераховуйте імена всіх, за кого молитесь). Захистіть їх від бід і нещасть, укрийте своїми Крилами від ворогів та заздрісників. Наповніть їх Силою Небесною, щоб вони несли у світ добро і процвітання, в здоров’ї перебуваючи. Микола Всесвятий, угодник Господній вічний заступник наш, і всюди у всіх бідах наш помічник. Допоможи мені, рабові Божому (ім’я), смутному і грішному, в справжньому житті, попроси Господа дарувати мені відпущення гріхів моїх, бо я згрішив справою, словом, у помислах і всіма своїми почуттями. Допоможи мені окаянному, Святий Чудотворець, попроси Господа нашого про міцне здоров’я, визволи мене від мук і поневірянь. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.