Церковне свято 23 грудня: що можна і не можна робити день святого Міни – традиції та прикмети

23 грудня енергетично сильна дата. Це початок сонячного року, коли день починає прибувати. Важливо сьогодні провести його у молитві та спокої.

Міни Красномовного сьогодні день. Це був один з найкращих ораторів свого часу, який багато язичників навернув до християнства. Його дуже шанували сучасники, але жорстокий правитель не дав життя святому.

31 жовтня: яке сьогодні свято
Церковне свято 23 грудня

На день Міни наші пращури зазвичай молилися про здоров’я. Святого вважали лікарем від хвороб ока. Просили, звертаючись до Господа, про те, щоб мученик не тільки вилікував зір, а й дав можливість бачити хороше і погане у людях. Словом подарував прозріння.

Читали перед образом Всевишнього такі рядки:

О, Пресвята Владичице, Владичице Богородице! З острахом, вірою і любов’ю припадаючи перед чесною і чудотворною іконою Твоєю, молимо Тебе: Не відверни лиця Твого від вдаються до Тебе, благай, милосердя Мати, Сина Твого і Бога нашого, Господа Ісуса Христа, нехай збереже мирною країною нашу, Церква ж Свою святу непохитною та хай береже, і від зневіри, єресей і розколу та позбавить. Не маємо бо іншої допомоги, що не маємо іншої надії, крім Тебе, Пречиста Діво: Ти єси всесильна християн Помічниця і Заступниця: визволи ж і всіх, хто з вірою Тобі моляться, від падінь гріховних, від наклепу злих людей, від всяких спокус, скорбот, хвороб, бід і від внезапния смерті; даруй нам дух розтрощення, смиренність серця, чистоту помислів, виправлення гріховної життя і залишення гріхів, та вей, вдячно воспевающе величі і милості Твоя, являемия над нами зде на землі, сподобилися і Небесного Царства, і тамо з усіма святими прославимо пречестное і величне ім’я Отця і Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

А ще наші пращури суворо дотримувалися Різдвяного посту, але їли ситно. Вважалося, що день зимового сонцестояння забирав всі сили. Саме тому потрібно було до 25 грудня швиденько відновитися.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.