Церковне свято 26 грудня: що можна і не можна робити день святого великомученика Євстратія – традиції та прикмети

26 грудня православні миряни відзначають день пам'яті святих мучеників Євстратія, Авксентія, Євгена, Мардарія та Ореста. Що можна, а що не можна робити у цей день - читайте далі.

Цього дня у православній церкві вшановують пам’ять відразу декількох святих великомучеників: Євстратія, Авксентія, Євгена, Мардарія та Ореста. Усі вони жили у Вірменії та постраждали в часи правління імператора Риму Діоклетіана. Кожного з них жорстоко покарали різними методами за свою відданість Ісусу Христу та любов до його батька.

Прикмети та традиції 26 грудня

Прикмети 26 грудня
Прикмети 26 грудня

Наші предки 26 грудня спостерігали за погодою, особливо за опадами. Якщо на обрії починав з’являтися лапатий сніг, варто було чекати різкого похолодання та хуртовини. Люди вірили, що яка погода буде цього дня, такою буде подальша зима, особливо увесь січень. А от якщо сороки не побояться сісти на сніг, то варто чекати теплої та затишної зими.

Що не можна роботи 26 грудня

Вважалося, що цей день має пройти тихо та мирно, тож сваритися 26 грудня було заборонено. Інакше, предки вірили, на голову могла впасти відьма та зіпсувати стосунки з близькими людьми назавжди. Бажати комусь щось зле також заборонялося, адже цього дня усі негативні побажання мають зворотній ефект та повертаються до господаря, тож біду можна накликати на самого себе. Також у селах вірили, що не можна на порозі залишати віника – бо його могла викрасти нечиста сила, а взамін принести до хати біду.

Молитва 26 грудня

Поминальні дні в Україні в 2021 році: звичаї та традиції
Молитва 26 грудня

Господе, отце мій, прошу тебе про здоров’я близьких своїх

І дітей моїх.

Допоможи мені, Творцю Всевишній, знайти сили в собі

Вберегти близьких.

Дай сили мені, Господи, пройти випробування всі свої.

Молюся до тебе, Боже.

Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.