Церковне свято 27 грудня: що можна і не можна робити у Филимонів день – традиції, прикмети та вірування

27 грудня православні миряни відзначають пам'ять святого апостола Филимона. Що можна та що не можна робити на цю дату - читайте далі у матеріалі.

За віруваннями, Филимон був язичником, до якого під час гонінь у Єгипті за допомогою звернувся християнин Апполоній. Останній просив у Филимона його одяг, щоб переодягтися та принести жертву ідолам. Однак язичник раптово сказав, що він і сам вірить у Бога та Ісуса Христа. Пізніше і Аполлонія, і Филимона піддали жорстоким тортурам та стратили. Після того миряни раз на рік вшановують їхню пам’ять, а разом з тим і пам’ять язичників Аріана та Феотіха, які брали участь у тортурах. Вони покаялися у своїх злодіяннях та прийняли християнство, через що були засуджені за відступництво.

Традиції 27 грудня

Традиції 27 грудня
Традиції 27 грудня

У Филимонів день пророкували погоду на лютий – якою вона була сьогодні, таким і буде останній місяць зими. Спостерігали наші предки й за різними природними явищами – прохолода та відсутність опадів віщували про спекотне літо, а сніг та сильний вітер говорили про рясний урожай наступного року.

27 грудня називали найтемнішим днем у році, тож радили, якомога рідше виходити з хати, бо вся нечисть та кікімори підходили близько до житло та намагалися виманити з нього господарів. Проте вони не турбували тих, у кого в дома був чистота й порядок.

Що не можна робити 27 грудня?

Предки радили якомога рідше виходити з дому, але за потреби – перед тим потрібно було обов’язково вмитися теплою водою. Також заборонено було сідлати коня. Перед початком будь-якого діла, особливо важливого, потрібно окропити себе теплою водою, але, якщо можливо, – краще перенести все на наступний день.

Молитва 27 грудня

Молитва як мото нащодень
Молитва 27 грудня 

Боже, Батьку мій, Всевишній,

Прошу тебе про мир та здравіє

Для народу мого та родини моєї.

Допоможи пережити лиху годину,

Бо лише разом з тобою я пройду всі випробування,

Передбачені мені.

Допоможи мені, Боже, встояти до кінця,

Та зробити правильний вибір.

Наведи мене на путь праведний та шлях істинний.

Амінь.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.