Церковне свято 29 грудня: що можна і не можна робити день святого пророка Аггея – традиції та прикмети

Сьогоднішній день - незвичайний, адже по ньому можна судити якою буде середина зими, а ще гарно молитися за добробут та здоров'я. Про всі традиції - читайте у матеріалі.

Святий пророк Аггей відомий лише справжнім вірянам. Для того, щоб знати його життєпис, слід звернутися до Старого Заповіту. Вважається, що пророк жив за 500 років до Різдва Христового. Втім, вже тоді він відчував прихід Мессії. До Юдеї він прийшов з Вавилону – відомого міста, де змішалися всі мови та традиції.

Святий Афіноген
Свято 29 грудня

На день пам’яті пророка завжди спостерігали за інеєм. Якщо вулиця ним покривалася – то можна сміливо було чекати морозів на Хрещення. Кучугури снігу під парканом віщували потужні завірюхи на Новий рік, а червоне сонце зрання – дощі у середині січня. Візерунки на склі означали, що морози протримаються ще 20 днів.

На Аггея заведено молитися за добробут у родині. Читали такі рядки:

Від Тебе, Господи, одержуємо всі дари благі. Благослови нашу сім’ю, нехай будуть усі члени нашої сім’ї до вподоби Тобі, нехай царює і ній мир і християнська любов.
Амінь

Боже великий, Боже отців наших! Дай нашому народові як найбільше добрих, святих християнських родин.
Дай нам таких батьків, які голосно й відверто признавалися б до Божого Твого Євангелія і до Твоєї служби. Дай нам батьків, які для своїх дітей були б прикладом християнського життя, правдивими опікунами та добрими провідниками у житті.

Дай нам таких матерів, які вміли б добре, по-християнськи виховувати своїх дітей, а для своїх чоловіків були б допомогою, потіхою та доброю порадою.

Дай нам таких дітей, які були б потіхою для своїх батьків і славою та красою свого народу.
Благослови, Всемогутній Боже, український народ. Подаруй йому ласку вірно Тобі служити і доступити колись вічної нагороди в Небі, бо Тобі, Боже, у Святій Тройці Єдиний, Отче, Сину і Духу Святий, належить вся слава, честь і поклоніння на віки віків.
Амінь

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.