Церковне свято 4 січня: що можна і не можна робити день Анастасії Узорішительниці – традиції, прикмети

4 січня православні миряни відзначають пам'ять великомучениці Анастасії Узорішительниці. Що потрібно і що не можна робити у цей день - читайте далі у матеріалі.

Анастасія Узорішительниця – покровителька вагітних, мам, а також невинних в’язнів. Її пам’ять православні християни вшановують 4 січня – цього дня до великомучениці звертаються з молитвами та проханнями про сили та здоров’я для усіх, хто виношує малюків або вже бавиться з ними.

Молитва на 4 січня

Молитва на 6 жовтня
Молитва на 4 січня

Про багатостраждальна і премудра великомучениці Христового Анастасії! Ти душею на небі біля престолу Господнього предстоіші, на землі ж, даною тобі благодаттю, різна совершаеші зцілення: зглянься убо милостиво на стоячи перед люди і моляться перед святою іконою твоєю, просяще твоєї допомоги: Простягни до Господа святої молитви твоя про нас, недостойних (імена ), і випроси нам залишення гріхів наших, недужих зцілення, скорботним і бідують швидку допомогу: умоли Господа, нехай дасть усім нам християнську кончину і добрий відповідь на Страшному суді Своєму, так сподобилися і ми разом з тобою славити Отця і Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Прикмети та традиції у цей день

Прикмети 4 січня
Прикмети 4 січня

Оскільки Анастасія Узорішительниця – покровительниця вагітних, саме з ними пов’язані основні традиції 4 січня. Жінки при надії цього дня вишивали рушники, які використовували як оберіг при пологах, а також їли пісну кашу для міцного здоров’я свого та малятка. До Анастасії наші предки закінчували всі роботи по дому і почати заготівлю продуктів до Різдва.

Що не можна робити у цей день?

4 січня жінкам заборонено робити будь-яку роботу, щоб не накликати лиха до хати. Також дівчаткам не бажано проколювати вуха, бо можуть довго заживати. Цього дня категорично заборонено проявляти будь-яку зневагу до тварин, щоб вони не захворіли.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.