Церковне свято 7 січня: що можна і не можна робити на Різдво Христове – традиції, прикмети

7 січня православні християни відзначають одне з найбільших свят - Різдво Христове. Що можна робити у цей день, а що - заборонено - читайте далі.

7 січня – священний день для усіх православних християн. Адже саме в цей день відзначають одне з головних свят у календарі – Різдво Христове. Більшість традицій та обрядів пов’язані саме зі святкуванням. Цього дня миряни готували кутю, пили узвар та запрошували в гості найближчих людей та сусідів.

Важливою традицією цього дня були колядки. Діти, а пізніше й дорослі ходили хатами зі спеціальними піснями, колядками, які прославляли народження Ісуса Христа. Співали їх на порозі будинку, тим самим несучи радість та щастя на увесь наступний рік. За це хазяїни повинні були нагороди дітлахів цукерками, фруктами, горіхами або печивом. Пізніше, в 21 сторіччі, почали вручати невеликі суми грошей.

Традиції 7 січня
Традиції 7 січня

Вважалося, що як зустрінеш Різдво – так проведеш і увесь наступний рік, тож до цього свята готувалися свідомо та ретельно, готували улюблені страви та обов’язково ходили з ранку до церкви, щоб помолитися перед Богом та попросити здоров’я усій родині. Цікаво, що саме після Різдва починалися так звані м’ясниці – коли готували багато м’ясних страв та ходили в ці дні один до одного в гості.

Молитва на Різдво

“Різдво Твоє, Христе Боже наш, возсія мирове світло розуму: в ньому бо зіркам служачи, звездою учахуся, Тобі кланятися, Сонцю правди, і Тебе веде з висоти Сходу: Господи, слава Тобі”.

Що сьогодні не можна робити

Вважалося, що найбільший гріх на Різдво — сварки. Тож у цей день не можна займатися скандалити, лихословити, а також займатися тяжкою фізичною працею.

Прикмети на 7 січня

Прикмети 7 січня
Прикмети 7 січня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– на небі багато зірок – рік буде багатим;

– йде сніг – рік буде вдалим.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.