Церковне свято 8 січня: що можна і не можна робити на Собор Пресвятої Богородиці – традиції, прикмети

Сьогоднішнє свято є не менш вагомим за Різдво, адже вшановується 8 січня сама Богородиця. Дізнайтеся все про традиції урочистості та не забудьте помолитися.

Постать Діви Марії є однією з найважливіших у всій християнській релігії. Тому її свято, її вшанування у церковному календарі стоїть одразу за Різдвом. Цікаво, що для України Богородиця є особливою святою, адже її здавна вважали Берегинею та захисницею нашого народу. Під знаменнями Пречистої звільняли терени козаки та відновлювалася наша незалежність.

Собор Пресвятої Богородиці – в першу чергу жіноче свято. Сьогодні всі вірянки мають попросити за здоров’я своє та діток. Вагітним суворо заборонено займатися важкою фізичною працею. Є повір’я: якщо жінка при надії 8 січня почне працювати, то малюк може народитися з вадами. Обов’язково згадували, а у деяких регіонах навіть відвідували повитух, які допомагали народити.

Богородиця
Церковне свято 8 січня

У деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця запалювали на подвір’ї дідуха, перестрибували через вогонь і переганяли домашніх тварин, оскільки вночі “мають гуляти відьми”. А на Слобожанщині йшли до храму на вечірню службу. Вважалося, що всі покійні йдуть до церкви. Замовляли панахиди.

Молитися сьогодні потрібно, звісно жінкам. Звертатися до Богородиці можна з будь-яким проханням, але краще за все просити наснаги, сил та здоров’я. Прочитайте вранці такі рядки:

Пречиста Богомати Всецарице. Почуй багатостраждальне зітхання наше перед чудотворною іконою твоєю, що з Афона до нас принесена, поглянь на дітей твоїх, важкими хворобами обтяжених, які з вірою до святого Твого зображення припадають. Як птах покриває крилами пташенят своїх, так і ти нині, Вседиво, покрий нас покровом крил твоїх, захисти чесним твоїм омофором. Там, де немає надії, безсумнівною надією будь. Там, де люті скорботи панують, терпінням і полегшенням явися. Там, де морок відчаю в душу вселився, нехай засяє світло Божества. Малодушних розрадь, немічних зміцни, для зачерствілих серцем пом’якшення і Просвітництва даруй. Зціли хворих людей Твоїх, про Всецарице Милостива! Розум і руки зцілюють нас благослови, щоб послужили вони знаряддям Всемогутнього Христа, Спаса нашого. Як живей, сущої з нами, молимося перед іконою твоєю, Владичиці. Простри руки Твої, повні зцілень, радощі скорботних, у печалях розраду, щоб, чудотворну допомогу скоро отримавши, прославляли животворящу і нероздільну Трійцю-Отця, Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.