Церковне свято 11 січня: що можна і не можна робити у день пам’яті Вифлеємських немовлят – традиції та прикмети

11 січня по особливому шанується у церковному календарі, адже сьогодні віряни згадують невинні душі немовлят та моляться про власне спасіння.

Історія сьогоднішнього свята дійсно унікальна. Вона пов’язана не лише з церковним каноном, а розповідає про випадок, який став символом жорстокості, підкріпленої могутністю. У Вифлеємі цар Ирод, дізнавшись про народження Спасителя, надав наказ про те, щоб винищити всіх новонароджених діток. Боявся дуже правитель того, що його трон захитається і він стане простолюдином перед справжнім царем.

Експозиція приурочена до Різдва Христова
Експозиція приурочена до Різдва Христова

Ангел врятував маленького Христа. Його батьки, Марія та Йосиф, отримали звістку про те, що потрібно тікати до Єгипту.

Так, як історія 11 січня не є радісною, з давніх-давен наші предки намагалися оберігати та молитися сьогодні за діток. Заборонялося випускати малюків до 5-ти років самих на двір у цей день. Дорослі ж не виходили у ліс. Вважали, що нечисть полює за християнськими душами. Не починали сьогодні і важливих справ, адже все могло завершитися поразкою. А ось гарною прикметою і ритуалом на 11 січня є розпалення вогнища за будинком. Так можна позбутися поганої енергетики та привабити вдачу.

До обіду ж читали такі рядки та вірили, що молитва принесе здоров’я:

Тих, хто нас ненавидить i кривдить, прости, Господи Чоловiколюбче. Доброчинцям нашим добро вчини. Братам i родичам нашим даруй, чого вони просять для спасiння i життя вiчного. На немiчних споглянь i зцiлення їм подай. Покермуй тими, що на морi, подорожнiм будь супутником. Усiм правдивим християнам допомагай у боротьбi. Тим, хто служить нам i милує нас, вiдпущення грiхiв даруй. Тих, що заповiли нам, недостойним, молитися за них, помилуй з великої Твоєї милости. Пом’яни, Господи, ранiше спочилих отцiв, матерiв, братiв i сестер наших i упокой їх там, де сяє свiтло лиця Твого. Пом’яни, Господи, братiв наших поневолених i визволи їх вiд усякої небезпеки. Пом’яни, Господи, тих, що дари приносять, i добро чинять у святих Твоїх церквах, i за вбогих пам’ятають, i дай їм, чого вони просять для спасiння, i життя вiчне. Пом’яни, Господи, i нас, смиренних, грiшних i недостойних рабiв Твоїх, i просвiти наш розум свiтлом розуму Твого, i провадь нас по стежках заповiдей Твоїх молитвами Пречистої Владичицi нашої Богородицi i Вседiви Марiї i всiх святих Твоїх, бо Ти – благословен єси на вiки вiкiв. Амiнь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.