Церковне свято 26 січня: що можна і не можна робити у день пам’яті святих Єрмила і Стратоніка

Єрмило і Стратонік були гарними друзями. Вони проживали на території сучасної Сербії, щиро вірили у Христа та були страчені за свої чисті переконання.

Сьогоднішнє свято вважається несуворим, тому фізична праця – не заборонена. Втім, і веселощі та пишний стіл – не є бажаними. Церковники вважають, що 26 січня має стати для кожного днем прояву любові до Всевишнього та сумлінності.

Церковне свято 27 грудня
Церковне свято 26 січня

Наші пращури на Єрмила і Стратоніка зазвичай робили лад у хаті: прибирали, лагодили реманент або виконували дрібні ремонтні роботи. Можна також доглядати сьогодні за худобою, чистити її, міняти сіно.

Дивилися також за погодою і прикмети на сьогодні такі:

  • Навколо місяця все світиться – до морозів
  • Птахи співають – буде короткочасне потепління
  • 26 січня котик лягає доверху животом – буде тепло
  • Кішка підлогу шкрябає – до хуртовин.

Аби у цей нелегкий холодний період Господь зміцнив ваше здоров’я, прочитайте зранку таку молитву:

О, премилосердний Боже, Отче, син і Святий душі, що тобі в нероздільній Трійці поклоняємося і тебе славимо! Призри милостиво на раба Твого (ім’я) хворим, відпусти йому всі гріхи його, подай йому зцілення від хвороби, поверни йому здоров’я і сили тілесні, подай йому довге і щасливе життя, земні і духовні твої блага, щоб він разом з нами приносив подячні молитви тобі, всещедрому Богу і Творцеві нашому. Пресвята Богородице, всесильним заступництвом твоїм допоможи мені благати сина твого, Бога нашого, за зцілення раба Божого (ім’я). Всі святі і ангели Господні, моліть Бога за хворого раба його (ім’я).

Лікаря душ і тіл наших, джерело життя нашого, Христі Ісусі, Господи і Спасителю наш! Споглянь милосердним оком на раба Твого в тяжкої хвороби, пригаси до наших слізних молінь, перстом милосердя Твого доторкнися до немічного тіла хворого брата нашого, вгаси вогонь тіла його, зменшити біль хвороби його, поверни здоров’я йому, Піднеси його з ліжка немочі, продовж дні життя його, щоб на землі він послужив тобі, ходив по стежках заповідей Твоїх і удостоївся твого Небесного Царства, і разом зі святими славив Тебе, Бога Милостивого, з Отцем і духом на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.