Церковне свято 28 січня: що можна і не можна робити у день пам’яті Павла Фівейського – традиції та прикмети

Павло Фівейський вважається першим християнським ченцем. У народі ж день його пам'яті називається "Павло дня додав", адже ніч з 28 січня стає коротшою.

Унікальне свято 28 січня здавна було у пошані у наших предків. Вони чекали його з нетерпінням, адже з цього часу природа починала брати поворот на весну, дні ставати легшими та наповненими світлом, адже ніч потроху ставала коротшою.

Церковне свято 28 січня

Варто зазначити, що сьогодні працювати можна. Особливу увагу слід сьогодні приділити своїм речам: непотребу – позбутися, зламане – полагодити, а нове привести у відмінний вигляд. Без всякої потреби не слід сьогодні покидати свій дім, адже вважається, що злидні та нечиста сила може причепитися до вас на вулиці.

Сьогодні слід чекати також сильного вітру або дощу. Вважалося, що це Павло зиму починає виганяти.

Після сну прочитайте таку молитву для захисту вас та вашої родини:

Господи Ісусе, Сину Божий, Милосердний, Зцілителю душ і тіл наших, зглянься на мене негідного, немічного і грішного слугу Твого. Ти оздоровляєш калік і немічних через віру їхню в Божество Твоє, кажучи: «Через віру твою нехай буде тобі». Я знаю, Господи, що віра моя є слабкою. Але благаю Тебе, Джерело Життя, і взиваю: «Вірую, Господи, допоможи мені в моєму невірстві!» Ти, Господи, приймав малу віру сліпих, калік і всіх немічних, та дарував їм зцілення. Не відкинь, Милосердний, і мене немічного. Я знаю, що я є грішним і негідним Милости Твоєї, але Ти сам сказав, що до грішників прийшов, і це дає мені надію звернутися до Тебе, Милосердний Господи, Піднеси мене, Спасителю мій, з постелі недуги моєї, продовж дні життя мого, щоб я міг в покаянні закінчити його і сподобитися вічного Твого Царства, де в сяйві Слави Лиця Твого вже не буде ні недуги, ні журби, ні зітхання. Помилуй мене, Господи, з великої Милости Твої, зглянься наді мною немічним, дай мені силу славити Тебе Єдиного і Милосердного з Отцем, Святим і Животворним Твоїх Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.