Церковне свято 8 лютого: що можна і не можна робити на день Феодора Студита – традиції та прикмети

Цей день особливо шанувався першими християнами, адже Феодор з такою любов'ю ніс Слово Боже. Захищав він і святі ікони. Втім зараз цей день набув трохи іншого значення.

День Феодора Студита шанувався пишно у 16-17 століттях. Тоді ходило багато ще легенд про святого. Нині ж 8 лютого набуло більш народного значення. Пам’ять про послушника Христового викреслювалася іконоборцями 20-го століття.

Церковне свято 28 січня
Церковне свято 8 лютого 

Втім, ряд традицій все одно лишився. Наприклад, сьогодні не можна прати білизну, адже вважається, що можна змити з себе позитивну енергію. Легко заряджається метал негативом. Тож, якщо ви бажаєте позбутися недугів, потримайте вранці у руці 3 монети срібного кольору та закриєте їх у шухляді. Згодом викиньте дріб’язок у водойму або закопайте за городом.

Більше спостерігайте за небом на Феодора. Сонячний тихий день – зима протриматися зможе до березня. Сніг з дощем – до пізньої весни, а мороз навпаки віщує теплий березень, але прохолодний травень.

А ось і добра молитва на 8 лютого, яку слід читати перед виходом з дому:

Боже великий, Боже отців наших! Дай нашому народові як найбільше добрих, святих християнських родин.
Дай нам таких батьків, які голосно й відверто признавалися б до Божого Твого Євангелія і до Твоєї служби. Дай нам батьків, які для своїх дітей були б прикладом християнського життя, правдивими опікунами та добрими провідниками у житті.

Дай нам таких матерів, які вміли б добре, по-християнськи виховувати своїх дітей, а для своїх чоловіків були б допомогою, потіхою та доброю порадою.

Дай нам таких дітей, які були б потіхою для своїх батьків і славою та красою свого народу.
Благослови, Всемогутній Боже, український народ. Подаруй йому ласку вірно Тобі служити і доступити колись вічної нагороди в Небі, бо Тобі, Боже, у Святій Тройці Єдиний, Отче, Сину і Духу Святий, належить вся слава, честь і поклоніння на віки віків.
Амінь

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.