24 жовтня – яке свято та чиї іменини. Народні прикмети на погоду

Релігійний Літургійний календар візантійського обряду 24 жовтня молитовно згадує святого Филипа, одного із семи дияконів. В світовій історії день позначено ратифікацією державами-засновниками договору про створення Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Святий Филип диякон був родом з Кесарії. Один з сімдесяти Христових апостолів, другий диякон після св. Степана, якого каменували  і перший єпископ в Малій Азії.

Після того, як апостоли, отримавши Святого Духа розійшлися по світу проповідувати Євангелію, св.Филип диякон пішов у Самарію. Там він навернув у християнство дуже багато народу, серед якого був і Симона, який мав дар проповідувати, але робив це не з духом Святим. Про це оповіщають Діяння святих апостолів (6,5).

Також про силу Филипового слова говориться й далі (Ді, 26-39), оповідаючи, як він навернув  ефіопця  вельможу Кандакі, управителя ефіопської цариці, скопця, що їхав в Єрусалим на прощу. Пізніше, як згадує св.Іронім, цей скопець став єпископом Ефіопії.

Зі Святого Писання знаємо, що св.Филип проповідува також і в Кесарії, де жив з чотирма своїми дочками.

Передання донесли до нас, що згодом св. Павло висвятив Филипа і поставив його єпископом у лідійському місті Тралії, в Малій Азії, де той робив численні чуда оздоровлення і навернення поган у християнську віру. Пам’ять там про нього зберігається й донині.

Іменини 24 жовтня відзначають: Олександр, Анатолій, Антон, Зінаїда, Іларіон, Йосип, Ісак, Лев, Макар, Мойсей, Феофан, Філарет, Филип, Пилип.

У суботу Церква традиційно згадує Всіх святих.

Ікона Всіх святих
Ікона Всіх святих

Народні прикмети на 24 жовтня

  • Якщо сніг випав на мокру землю і не тане – чекай ранньої і теплої весни.Вранці
  • 24 жовтня сніг пішов – зима буде суворою.Триває 24 жовтня дуже опадає листя – готуйся до важкого року, оскільки погода буде мінливою.
  • Місяць оточений легким серпанком і виглядає тьмяно – в найближчі дні буде негода, і, швидше за все, піде сніг
  • Кури рано на сідало сіли – буде мороз.
  • При цьому, чим вище сідають птахи, тим сильнішим буде холод
  • Домашня птиця голову під крило ховає – чекай похолоданн
  • Туман опустився – чекай відлиги.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.