17 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день Святої Пелагії Тарсійської, традиції

На свято 17 травня церква вшановує пам'ять Пелагеї. Це унікальний день, коли дозволено відпочити від роботи. Втім, сьогодні й немало заборон.

17 травня по праву належить святій Пелагеї. Жінка була справжньою вірянкою, а ще мала дуже добре серце. Вона опікувалася птахами, допомагала нужденним. Для багатьох її близьких, її поява у домі була справжнім святом.

Ікона Преподобна Пелагея Антіохійська
17 травня 2022: яке сьогодні свято

Церковники, зважаючи на долю дівчини та енергетику її персони, не забороняють сьогодні відпочивати від роботи. Більше того, у народі жартівливо називали 17 травня “День байдиків”.

Проте, на Пелагеї свято краще утримуватися від вживання м’ясних страв, особливо птахів, не потрібно планувати далекі поїздки, а ще займатися чищенням колодязів. Свій ранок краще за все почати з такої молитви:

Господи, Спасителю мій, який перетерпів великі спокуси в пустелі від диявола, не дай мені стати його покірним рабом. Вияви Благодать Свою у дотриманні даного мною слова, позбутися поганих звичок. Допоможи мені, дай мені розум у тверезості перебувати впродовж усіх днів життя мого земного, спрямуй мої кроки так, щоб без блукань я пройшов життєвий шлях, Тобою, Всеблагий, заповіданий. Господи, Боже мій, щедрий і премилостивий, Ти не бажаєш смерті грішника, але, щоб покаявся і жив вічно! Зглянься Милостивим Твоїм Оком на слугу Твого, одержимого недугою пияцтва. Ти знаєш про мою скорботу від цієї недуги, знаєш про немічність моєї природи, знаєш про силу великого й лукавого спокусника. Врозуми затьмареного розумом, вилікуй залежного від алкоголю, утверди мене у поміркованості, скріпи у стриманості, щоб не охопила мене безнадія. Нехай відродиться в мене турбота про спасіння душі своєї, про здоров’я тіла свого, і на життя у чеснотах, для користі власної та на благо ближніх. Нехай у тверезості проживу в життя своє і прославлю ім’я Твоє. Амінь.

Нагадаємо, що 17 травня іменини відзначають: Алвіан, Антоній, Панас, Афродисій, Валеріан, Ісаакій (Ісакій, Ісак, Ісаак), Кирило, Климент (Климентій, Клемент), Лазар, Леонтій, Макровій, Мелд, Марія, Микита, Никифор, Пелагея (Пелагія), Сильван (Силуан, Силуян), Еразм, Мирослава, Славомир.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.