22 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у день пам’яті Весняного Миколи, традиції, прикмети

22 травня православні миряни вшановують пам'ять Миколи Чудотворця. У цей день його мощі були перенесені з Мир Лікійських в Бар. У народі ж свято називають Весняним Миколою.

Микола Чудотворець — один із найпотужніших святих, за допомогою до якого звертаються мільйони мирян. Українці традиційно вшановують його пам’ять 19 грудня, коли відзначають день Святого Миколая. Однак Угодник має ще одну дату вшанування його пам’яті — 22 травня, в народі цей день називають також Весняним Миколою.

Що можна і що не можна робити 22 травня?

Що можна і не можна робити 22 травня
Що можна і не можна робити 22 травня

У народі вірили, що зранку 22 травня треба пройтися босими ногами по траві, вкритій росою. Такий ритуал подарує здоров’я, а також красу та свіжість усьому тілу. Миряни також звертаються до Миколи Угодника з молитвами, щоб він подарував їм та їхнім близьким здоров’я. Окрім того, в цей день немає заборони щодо прибирання та роботи по дому.

Але в народі вірять, що 22 травня варто бути обережним — не торкатися гострих предметів та відкласти всю роботу, пов’язану з рукоділлям: шиття, вишивка тощо. Церква також забороняє лихословити, пліткувати та мати у голові погані думки. Окрім того, люди попереджають — подалі триматися від водойм. На Весняного Миколу активізуються русалки, які можуть затягти людину до себе на дно.

Традиції та прикмети на 22 травня

Традиції і прикмети 22 травня
Традиції і прикмети 22 травня

Люди в давнину придивлялися цього дня до погоди. Рясний дощ говорив про хороший урожай, а от цвіт горобини пророчив коротку осінь. Також якщо вночі ви почуєте грім, знайте — літо буде теплим і приємним. 

Молитва до Миколи Чудотворця

Великий святий Миколаю, могутній і предивний чудотворець! Ти своїми молитвами лікував усяку хворобу та недугу людську, ти своїм заступництвом визволяв від погибелі, ти своєю опікою відганяєш біду людську. Молюся до тебе щирістю своєю, помічника тих, хто зараз є в нудні і горі теперішнього життя: поспіши й до мене із своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошесті, від тяжкої хвороби і несподіваної смерті. Оберігай мене через ціле моє життя. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.