24 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у день пам’яті рівноапостольних Кирила й Мефодія

Сьогоднішнє свято 24 травня присвячено святим, які навчили грамоті народ та принесли красу Слова Божого у писемність. Як і кому слід помолитися у цей день – читайте у матеріалі.

Постаті святих Кирила і Мефодія міцно увійшли у нашу культуру, адже вважається, що саме вони подарували слов’янам грамоту. З’явилася кирилиця, якою, до речі, ми пишемо і зараз.

Предки шанували 24 травня, тому, що вважали його днем писемності. А ще сьогодні читали молитви за дітей, бо вважалося, що саме Кирило і Мефодій можуть обдарувати сина чи доньку розумом. Вважалося гарним у цей день піти у храм та поставити свічку за успішні іспити, оцінки чи вступ до школи, вищого навчального закладу.

Святі Кирило та Мефодій
Святі Кирило та Мефодій

Кожна мати промовляла за дитину на Кирила і Мефодія такі рядки:

Пречиста Діво Маріє, Мати Божа, Яка — з волі й задуму Господніх — непорочно зачала та народила, і на благо всього світу, разом із св. Обручником Йосифом, виховала Свого Божественного Сина й Спасителя світу!

Вислухай, моя Свята Заступнице й Покровителько, мою до Нього тиху та щиру молитву і благання й упроси Його, аби Він Своєю милістю і благодаттю дав мені належної — Божої мудрости, сили й терпіння виплекати й виховати моїх дітей чесними і богобоязними людьми, щоби вони були втіхою і підтримкою мені на старість, і всьому народові українському окрасою, і щоб щирим і чистим серцем служили Христовій Церкві та славили й хвалили величне Боже ім’я та ублажали Твої, Богородице, материнство і покору Господній волі. Амінь.

Прикмети на 24 травня

З давніх-давен вірили, що червоне сонце зранку – до грози удень. А якщо починався дощ після обіду, то він міг затягнутися до вечора. Гарною прикметою було побачити веселку. Вважалося, що це знак доброї надії.

Особливого значення сьогодні надавали воді. Якщо розплескати її на каміння – можна було накликати злиднів до хати.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.