29 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у день пам’яті преподобного Єфрема Перекомського

29 травня ми вшановуємо пам'ять Єфрема Перекомського. Цей день просто наповнений особливою енергетикою та потойбічними силами. Дізнайтеся все про традиції.

29 травня в українській традиції вважається церковно-народним святом. Церковнослужителі вшановують постать Єфрема Перекомського, а прості люди день Федора-житника. На це свято дозволено працювати. Особливу увагу здавна звертали на засівання земель пшеницею та житом. Вважалося, що врожай буде дуже багатим, якщо його посіяти саме 29 числа.

Святий Сильвестр
29 травня 2022: яке сьогодні свято

Проте, енергетики цього дня люди боялися. Вважалося, що не слід сьогодні розпочинати нові справи. Пращури, аби не зурочити свої роботи починали їх ще увечері 28-го травня та намагалися завершити їх до обіду. Ще є згадки про таку традицію: на 29-те ховали ложки і готували такі страви, де їх застосування не є потрібним. Трактування цього обряду, на жаль, загублено.

Аби містичні сили не атакували сьогодні людину, читати до сходу сонця такі рядки:

Предобрий Ісусе, що всіх караєш, але не нищиш, зміцнюєш підупалих і підносиш повалених, печалі життя людського розвіюєш. Молимося до Тебе, Боже наш, слугу Твого хворого (ім’я) відвідай Милістю Твоєю, прости йому всякий гріх вільний чи невільний. Так, Господи, Твою Цілющу Силу з Неба зішли, доторкнися до його тіла, погаси його гарячку, вгамуй його пристрасть і всяку таємну неміч. Будь лікарем слузі Твоєму, підійми його з постелі недуги і від ложа болю – цілим і здоровим, зроби його Твоїй Церкві послушником і Твоєї Волі виконавцем. Бо Тобі належить милувати і спасати нас, Боже наш, і ми Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що 29-го травня іменини відзначає: Олександр, Георгій, Федір, Богуслав, Максим.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.