28 жовтня: яке свято, хто святкує іменини? Народні прикмети та що не можна робити

Церковний Літургійний календар візантійського обряду 28 жовтня молитовно згадує преподобного Євтимія Нового Солунського. А світський відзначає Міжнародний день анімації. В історії України згадується як День визволення України від фашистських загарбників.

Преподобний Євтимій, в миру Микита, народився у селі Опсо, поблизу Анкири, в Галатії, в заможній родині, близько 830 року. Дуже рано відчув покликання служити Богові і тому залишив дім і пішов на гору Олімп, де під проводом  досвідчених монахів провадив благочестиве життя, згодом прийняв монаший постриг, а з ним й ім’я Євтимій.

Був одним із перших монахів на горі Афон. У печері гори три роки перебував у абсолютному мовчанні і молитві, і так досяг вершин монашого послуху.

Згодом, за Божим покликом в околицях м.Солунь заснував монастир св.Андрія Первозваного. А потім ще й жіночий монастир, яким управляла його рідна сестра Марія, у постригу Євтимія. Помер на пустинному острові, в постійному мовчанні. Його нетлінні мощі й сьогодні покояться в Солуні.

Свято Міжнародний день анімації з’явилося з ініціативи Міжнародної асоціації анімаційного кіно у 2002 році на честь 100-літнього ювілею анімаційної технології.

Сьогодні анімаційний жанр невпинно розвивається. Завдяки технології 3D створено ефектні повнометражні анімаційні стрічки.

День визволення України від фашистських загарбників в Україні відзначається з 2009 року. А сталася подія 1944 року у результаті проведення комплексу воєнних наступальних операцій по фронту на території всієї країни, починаючи від Донбасу і до Карпат.

Іменини 28 жовтня святкують Денис, Юхим, Іван, Лук’ян, Савін.

Народні прикмети на 28 жовтня

  • Якщо з’явилися комарі, то зима буде теплою.
  • Теплий день 28 жовтня – взимку будуть сильні морози.
  • Якщо у цей день грім гримить – зима буде короткою і малосніжною.

Цього дня добре бути на природі, провадити час у роздумах про самовдосконалення та не пліткувати.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.