7 червня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на третє знайдення голови Іоанна Предтечі

7 червня - день, коли церковна традиція згадує Іоанна Хрестителя. Дізнайтеся, як правильно відзначити це свято, і що можна та не можна робити сьогодні.

Іоанн Предтеча або Іоанн Хреститель є однією з центральних постатей біблійної історії. Саме йому випала честь стати провідником Ісуса Христа до світу любові та благочестя Всевишнього. За церковною традицією його вважають пророком, а сьогодні, 7-го червня, вшановують його мученицьку постать. Річ у тім, що лихий цар Ірод дав наказ знущатися над святим та позбавити світ його мудрої голови.

Іоанн Хреститель
7 червня 2022: яке сьогодні свято

Вважалося, що сьогодні слід бути особливо обережним зі своїм здоров’ям. Дітям не давали навіть ходити босоніж, адже так співпало, що 7-го числа випадає величезна кількість роси. У народі їх ще називали “Медовими” чи “Медвяними”. Через це не виходили полоти город, бо вважалося, що слід землю і трави наситити вологою.

Цікаво, що молодят у цей день просили утриматися від близькості, адже вважалося, що дитина, зачата на 7 червня – буде ледачою та неслухняною.

Аби всі в родині були здорові та сильні, читали таку молитву:

О Пресвята Владичице Діва Богородице, спаси і сохрани під покровом Твоїм моїх чад (імена), Усіх юнаків, отроковиць і немовлят, хрещених і безіменних і в утробі матері носяться.

Украй їх ризою Твого материнства, збережи їх в страху Божому і в слухняності батькам, умоли Господа мого і Сина Твого, нехай дасть їм корисне для спасіння їх.

Вручаю їх Материнському смотрению Твоєму, яко ти єси Божественний покров рабам Твоїм. Амінь.

Нагадаємо, іменини 7-го чеврня святкують: Григорій, Олена, Іван, Ксенія, Оксана, Микита, Семен, Степан, Федір.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.