14 червня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті Юстина, традиції, прикмети

14-го червня всі православні вшановують святого мученика Юстина. Дізнайтеся, як правильно відзначати цей день та що не можна робити, аби не згрішити.

Православна церква 14 червня відзначає день мученика Юстина, але в Українській традиції його частіше зустрічають під іменем Устима чи Устина. Сьогодні заборонялося поратися на городі, адже вважалося, що це може принести пожежу. Взагалі не віталася важка фізична робота на 14 число. Люди казали:

“На Устина не городи тину”

Святий преподобний Іларіон Великий
14 червня 2022: яке сьогодні свято

Були також і більш приємні прикмети з обрядами. Предки вірили, що у цей день дівчата можуть закохати у себе кавалера або відшити нав’язливого хлопця за допомоги обрядів. Якщо зірвати гілку верби та вставити у свій слід на землю, назвавши за іменем парубка – він на вас ніколи не зверне уваги.

Ще одна прикмета стосується дівчат: 14 червня не слід носили розпущене волосся, аби потім голова не боліла.

Вечір на Устина проводили у сімейному колі. Люди вірили, що так здобудуть щастя та злагоду у родині. Втім, час проводили без алкоголю та важких страв. Аби Всевишній був до вас прихильний, разом з близькими прочитайте таку молитву:

О, великий угоднику Христовий, страстотерпче і лікаре многомилостивий Пантелеймоне! Змилосердися наді  мною, грішним рабом Божим (ім’я), вислухай благання і благання моє, змилостив Небесного, верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує нам зцілення від жорсткого гнітучого мене недугу. Прийми недостойне моління грішнійшого від усіх людей.

Відвідай мене благодатним відвідуванням твоїм. Не возгнушайся гріховних виразок моїх, помажеш їх єлеєм милості твоєї і зціли мене; та здоровий сущи душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої, зміг провести в покаянні і догоджанні Богу, і сподоблюся восприяти благий кінець живота мого. Гей, угоднику Божий! Умоли Христа Бога, щоб дарував мені заступництвом твоїм здоров’я тіла і спасіння душі моєї. Амінь.

Нагадаємо, що на Устинів день іменинниками є: Віра, Гаврило, Павло.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.