Коли починається Петрів піст 2022: дата, традиції, молитви Всевишньому, заборони і що можна їсти на кожен день

Коли починається Петрів піст 2022? У вирі подій сьогодення нескладно забути таку дату, але для всіх вірян вона дуже серйозна. Ознайомтеся з матеріалом, аби нічого не пропустити.

Петрів піст 2022: дата його – не стала, а залежить від святкування Трійці. Цього року вона була 12 червня. Головною метою аскези є підготовка до вшанування Дня Петра та Павла. Їх день приходиться на 12 липня.

Апостоли Петро та Павло

Коли починається Петрів піст 2022: як правильно підготуватися до першого дня

Цей піст на відміну, наприклад, від Великоднього є одним з найбільш лояльних. Багато страв пов’язують з родом діяльності апостолів. Так, як Петро походив з родини рибалок, то дозволено готувати і їсти всі дари моря.

Проте, 20 червня, у перший день посту, слід почати ранок з легкого голодування та молитви. Читають зазвичай такі рядки:

О, святі угодники Божі, Петро і Павло, які присвятили своє життя вірі! Почуйте молитви наші і допоможіть нам за допомогою Господа боротися з беззаконням, необачністю і бідами. Допоможіть немічним силою своєї не розлучатися із свого покликання і любові Божої. За міцним заступництвом вашим просимо молити про прощення безмірних гріхів наших. Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу. На віки вічні. Амінь

У цей день можна вживати гарячі страви, але без олії та молочного масла.

Коли починається Петрів піст 2022: дата, традиції

Вже 21 червня на дозволено їсти гриби, рибу та будь-яку іншу їжу. Не можна лише алкоголь.

Петрів піст 2022: найсуворіші дні

Середа та п’ятниця є днями, коли з раціону слід вилучити все і навіть морепродукти. Підходить для обіду каша без масла, яйця, пісна випічка. Можна 22 червня практикувати сироїдіння, а 24 числа, 1 і 8 липня – сухоїдіння.

Моляться у ці дні так:

О, святі Петро і Павло, не віддаляйтеся від нас, грішних (ім’я) духом і заступництвом вашим. Схиляючи коліна, просимо ми милості і любові Господа, прощення гріхів наших і віддалення від спокус. Ви своїм праведним життям є чином благочестя. Згляньтесь і моліть Бога за нас, великі апостоли. В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь

Заборони на Петрів піст 2022

До Петрового посту 2022-го року існує кілька традиційних заборон. Їх дотримуватися не важко, але якщо все ж таки якусь одну ви порушили – неодмінно попросіть вибачення у Господа під час служби у храмі.

З 20 червня по 12 липня заборонено:

  • вінчатися;
  • позичати гроші;
  • стригти волосся;
  • працювати після заходу сонця.

Коли Петрів піст 2022 зійде на цю землю – зустріньте його, як Боже благословення. І нехай ці дні будуть для вас особливо щасливими!

spot_img

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.