29 жовтня: яке свято, у кого іменини. Народні прикмети та що не можна робити у цей день

Релігійний Літургійний календар візантійського обряду 29 жовтня молитовно згадує святого мученика Лонгина, сотника. А світський вшановує Всесвітній день боротьби з інсультом.

Святий Лонгин був поганином, сотником у римському війську Понтія Пилата.  Був одним із тих мужніх воїнів, які визнали Ісуса Христа Сином Божим після Розп’яття на хресті. Про це згадують євангелісти св. Марко (15, 39), св.Матей (27, 54) і св.Лука (23, 47).

Передання оповідають, що після того, як сотник Лонгин привселюдно визнав Ісуса, його задумали схопити та він, прийнявши християнство разом з іншими двома воїнами, що стерегли Господній гріб, втекли у Кападокію,  батьківщину Лонгина. Там проповідували Євангелію.

Згодом юдеї добилися від Пилата, щоб той написав у Рим про те, що сотник Лонгин підбурює народ Кападокії до повстання. На що цар наказав стяти Лонгину та іншим бунтівникам голови. Що римські воїни й зробили. Голову Лонгина викинули на смітник, де вона пролежала якийсь час.

Небавом, в Єрусалим прийшла зі сином сліпа вдова. Вона сподівалася вимолити у Бога зцілення. Та сталося так, що її син помер. Розчулена  мати дуже побивалася і однієї ночі до неї явився Лонгин, який наказав їй знайти голову і відвезти у Кападокію, у село Сандралис. А за це пообіцяв прозріння.

Бідна вдова пішла, куди звелів св.Лонгин і, знайшовши його голову, виконала усе. І справді, з того часу почала бачити. Тому у всьому світі незрячі і ті, хто має проблеми із зором, моляться до св.Лонгина.

Частина мощей, зокрема, чесна рука святого, зберігається у храмі св.Петра в Римі.

Всесвітній день боротьби з інсультом започаткований у 2006 році з метою привернути увагу людей до проблем, пов’язаних із судинно-мозковими захворюваннями.

Іменини  цього дня святкують  Євген, Олексій, Георгій, Іван, Кузьма, Леонтій, Терентій

Народні прикмети на 29 жовтня

  • Якщо місяць мутнуватий і блідий – можливі мороз і сніг.
  • Сонце бреде у хмарах, як у тумані – до негоди.
  • Гусак на одній лапі стоїть – одягайся тепліше.
  • Вітер подув з півночі – дощу не буде, небо проясниться.
  • Ворона завжди дзьобом до вітру сідає.
  • Виникнення тривалих туманів – до відлиги.
  • Якщо лист хоч і пожовтів, але опадає слабо – морози настануть нескоро.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.