4 липня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті святих українських сповідників

Свято 4 липня 2022-го року належить саме українським святим. Сьогодні вшановують всіх наших співвітчизників, які постраждали за християнську віру у ХХ столітті.

Церковне свято 4 липня має нестандартну історію. Якщо більшість визначних днів присвячені мученикам, які постраждали від рук язичників, то сьогодні вшановують українців, яким не давала спокою влада у ХХ столітті.

Яскравим прикладом є Андрій Шептицький, який боровся на нашу церкву, але був замордований радянським урядом.

4 липня 2022: яке сьогодні свято

Варто зазначити, що дата свята 4 липня не є сталою. День пам’яті всіх святих землі Української Новомучеників та сповідників вираховується відповідно до Трійці, яка своєю чергою також любить змінювати числа святкування.

Православне свято 4 липня 2022: як правильно молитися

Сьогодні день, коли слід піклуватися про себе, адже наші предки-співвітчизники поклали заради нашого майбутнього життя. В першу чергу слід просити про здоров’я. Читали традиційно таку молитву:

О, великий угоднику Христовий, страстотерпче і лікаре многомилостивий Пантелеймоне! Змилосердися наді  мною, грішним рабом Божим (ім’я), вислухай благання і благання моє, змилостив Небесного, верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує нам зцілення від жорсткого гнітучого мене недугу. Прийми недостойне моління грішнійшого від усіх людей.Відвідай мене благодатним відвідуванням твоїм. Не возгнушайся гріховних виразок моїх, помажеш їх єлеєм милості твоєї і зціли мене; та здоровий сущи душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої, зміг провести в покаянні і догоджанні Богу, і сподоблюся восприяти благий кінець живота мого. Гей, угоднику Божий! Умоли Христа Бога, щоб дарував мені заступництвом твоїм здоров’я тіла і спасіння душі моєї. Амінь.

Також на до свята 4 липня 2022 можна готувати відвари липи, яка сьогодні набирається максимум цвіту та сил. Дівчата раніше протирали ними обличчя для молодості, а старі люди пили аби не було застуди.

4 липня 2022: яке сьогодні свято

Нагадаємо, що православне свято 4 липня не лише визначна дата церковного календаря, а й день Ангела для багатьох вірян. Сьогодні іменини відзначають: Олексій, Анастасія, Антоній, Василиса, Георгій, Іван, Іона, Максим, Микита, Микола, Павло, Терентій, Федір, Юліан, Юлій.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.