Церковне свято 9 липня: що можна і не можна робити на день пам’яті преподобного Тихона Луховського — традиції

Церковне свято 9 липня має кілька суперечливих ліній, але попри все є улюбленим для багатьох вірян. Що можна і не можна робити у цей день? Дізнайтеся у матеріалі.

Православне церковне свято 9 липня тривалий час присвоювалося російськими священнослужителями. Все через постать святого, якого сьогодні вшановуємо. Тихон, а у миру Тимофій проживав на території Литви, проте течія уніатства, яка виникла на території держави, його не влаштовувала. Чоловік вирушив до сусідньої москової, де прийняв чернечий сан. Саме тому не можуть церковники точно визначити, до якої ж церкви його відносити.

Святий Тихон
Церковне свято 9 липня: що можна і не можна робити

Тим не менш, в українській традиції, свято 9 липня прийняло більш народну окрасу. Цей день називають “Тихоном-суничником”. Вважається, що саме сьогодні достигає найсолодша ягідка лісу, а її листя набираються цілющих властивостей. Предки його збирали, а взимку варили напої від застуди.

Церковне свято 9 липня: що можна і не можна робити

Церковне свято 9 липня: як правильно молитися

Так, як у Тихона мощі після кончини стали нетлінними та цілющими, доречно просити дати вам здоров’я. Потрібно читати молитву з самого ранку, адже так ви отримаєте прилив сил та енергії. Краще за все звертатися до образа святого або уявляти його під час промовляння рядків:

О, всехвальний святителю, угоднику Божий, отче наш Тихоне! Ангельське на землі життя провадивши, ти як благий ангел дивно прославився. Віруємо від усієї душі та розуміння нашого, що ти, милостивий наш помічник та молитвеник, щирими молитвами та благодаттю, яка тобі від Господа щедро подається, завжди сприяєш спасінню нашому. Прийми, отже, прославлений угоднику Христовий, і нині наші недостойні молитви. Визволи нас твоїм заступництвом від пустомовства та суєтності, які засмоктують нас, іновірства, та марновірства людського. Поспіши, скорий за нас молитвенику, добрим твоїм заступництвом ублагати Господа, щоб Він завжди подавав Свої великі та багаті милості нам, грішним та недостойним рабам Його.

Щоб Він Своєю благодаттю зцілив невиліковні рани та струпи розбитих душ і тіл наших. Щоб пом’якшив скам’янілі серця наші слізьми жалю та сокрушення про безліч гріхів наших і визволив нас від вічних мук та вогню геєнського. Усім же вірним людям Своїм нехай дарує в цьому віці мир та злагоду, здоров’я, спасіння і в усьому добрий успіх. Щоб так, тихе і мирне життя проживши у всякому благочесті та чистоті сподобилися разом з ангелами і з усіма святими славити і оспівувати всесвяте ім’я Отця і Сина, і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що церковне свято 9 липня вважається несуворим: працювати, прибирати оселю, збирати городину сьогодні дозволяється.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.