Церковне свято 13 липня: що можна і не можна робити на День пам’яті 12 всехвальних учнів Ісуса — традиції

Церковне свято 13 липня вважається несуворим, коли вшановуються учні Ісуса. Сьогодні можна багато часу проводити з близькими, друзями, догулювати кінець Петрового посту.

Церковне свято 13 липня наші предки дуже любили і шанували, адже воно було другим днем після посту на Петра і Павла, в яке дозволялося вживати м’ясні страви, дозволяти собі медові напої та знову збиратися з родиною за великим столом.

Церковне свято 13 липня: що можна і не можна робити

У цей день було гарною традицією запрошувати додому сусідів. У першу чергу на стіл ставили хліб, до нього можна подавати кагор, але не більше ніж пів келиха.

Віщими вважали сни з 13 на 14 число. Люди вірили, якщо насниться зозуля — буде важка зима.

Працювати сьогодні можна. Пращури готувалися традиційно до покосу. Втім, всі свої справи необхідно завершити до 6-ї години вечора.

Церковне свято 13 липня: що можна і не можна робити

Як молитися на церковне свято 13 липня?

На свято 13 липня, на День пам’яті 12 всехвальних учнів Ісуса, заведено просити благословення душі та здоров’я для себе і рідних. Можна звертатися такими рядками:

“О, святії апостоли Христові: Петре і Андрію, Якове та Іване, Пилипе і Варфоломію, Фомо і Матвію, Якове та Юдо, Симоне і Матвію!

Почуйте наші молитви і зітхання, серцем скорботним нині принесені, і допоможіть нам, рабам Божим (імена), вашим всемощного перед Господом клопотанням, визволитися від усякого зла і ворожих лестощів, твердо ж віддану вами віру православну зберігати, в ній же вашим заступництвом ні paнами, ні докором, ні мopом, жодним гнiвом від Творця нашого применшення будемо.
Але мирне поживемо житіє і сподобилися бачити благая на землі живих, прославляючи Отця і Сина і Святого Духа, Єдиного в Трійці славімаго Бога, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь”

Не забувайте, що на церковне свято 13 липня також заведено вітати близьких з іменинами. Сьогодні День Ангела відзначають: Андрій, Варфоломій, Іван, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Сафон, Степан, Тимофій, Філіпп, Хома, Яків, Ян та Дінара

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.