Церковне свято 6 серпня: що можна і не можна робити на день святих Бориса та Гліба — традиції, прикмети

Церковне свято 6 серпня свого часу вважалося автентичним українським, допоки його не привласнили наші сумнозвісні сусіди. Чому Бориса та Гліба не асоціювали довгий час з нашими землями та чи слід зараз відзначати їх день?

Церковне свято 6 серпня вшановує пам’ять благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба. Нащадки Володимира Святославича загинули у боротьбі за престол. І попри те, що святі походили з України, мали правити Києвом, виховувалися у наших традиціях, їх все одно привласнила сусідня держава. Річ у тім, що братам батько віддав в управління Ростов і Муром. Після посилення геополітичних позицій москви, ці історичні постаті раптово втратили своє історичне коріння.

Святі Борис та Гліб
Церковне свято 6 серпня: що можна і не можна

Чи актуально нам сьогодні відзначати православне свято 6 серпня? Звісно, що слід пам’ятати, згадувати сьогодні реальну історію князів, знати, що саме саме у нашому Вишгороді стоїть їх монумент, а сказання про Бориса та Гліба або Романа і Давида (це імена святих при хрещенні), наші пращури передавали, як повчання про безглуздість воєн, міжусобиць.

Церковне свято 6 серпня: традиції та прикмети

Сьогодні намагалися відкласти всі роботи на полях. У давнину вірили, що на Бориса та Гліба за хліб не беруться. Цю традицію можна пояснити природнім явищем, адже на православне свято 6 серпня найчастіше йшли дощі з блискавками.

Церковне свято 6 серпня: що можна і не можна робити

На те, що буде злива, може вказувати зозуля: якщо вона низько літає, то буде негода. А от якщо мухи починали рано дзижчати, то сонце обіцяло бути пекучим.

Церковне свято 6 серпня: як правильно молитися

Борис та Гліб здавна вважалися захисниками. Можна через них просити заступництва, а також молитися про гарне самопочуття. Прочитайте вранці такі рядки:

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих!

Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних!

Нагадаємо, що на церковне свято 6 серпня можна вітати з іменинами таких своїх знайомих: Анатолія, Афанасія, Бориса, Гліба, Давида, Івана, Іларіона, Христину, Миколу, Романа.

Господь любить тих, що бояться Його, що надію складають на милість Його!

Благословенний. Господь навіки. Амінь!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.