Церковне свято 8 серпня: що можна і не можна робити на день святих Єрмолая, Єрміппа і Єрмократа — традиції

Церковне свято 8 серпня вшановує пам'ять ієреїв Нікомедійських. Дізнайтеся, як відзначали цей день наші пращури, яких традицій дотримувалися і що за молитви читали.

Церковне свято 8 серпня вважається дуже важливим у церковному календарі. Сьогодні ми згадуємо історію життя святих мучеників: Єрмолая, Єрміппа і Єрмократа. Вони були одними з перших священників у Нікомидії. Багато страждань і гонінь зазнали під час становлення християнства. Проте, за каноном стали справжніми символами сили духу, стійкості. Приклад їхніх вчинків досі переповідають.

В українській традиції православне свято 8 серпня називали “Єрмолаєв день”. Наші предки на Єрмолая намагалися не ставати до роботи у полі. Жінкам не бажано шити, прясти. Вагітним дівчатам не слід братися за в’язання: у давнину вірили, що це зав’яже пуповину. Можна починати робити заготівлі на зиму з яблук. Ввечері ж усі сідали за великий стіл, кликали судів та близьких.

Церковне свято 14 липня: що можна і не можна робити
Церковне свято 8 серпня: що можна і не можна

Церковне свято 8 серпня: як правильно молитися

Сьогодні слід просити Всевишнього дати сил та поліпшити самопочуття перед осіннім періодом. Будьте впевнені, що Господь вас почує. Приступати до молитви слід зранку. Це найкраща практика, яка допоможе зібратися з думками та  перебувати весь тиждень у доброму гуморі. Почніть свій день з таких рядків:

Владико Вседержителю i Святий Царю, що всіх караєш, але не жебраків, зміцнюєш падаючих i піднімаєш повалених, печалі життя людського розвіюєш. Молимося Тобі, Боже наш, раба Твого хворого (ім’я) відвідай милістю твоєю, прости йому всякий гріх вільний або невільний. Так, Господи, твою цілющу силу з неба зійшли, торкнися тіла, погаси гарячку, Утамуй страждання і всяку таємну неміч. Будь лікарем рабу твоєму, підніми його з ліжка недуги і від ложа болю цілим і здоровим, дай йому бути Церкви твоєї слухняним і волі Твоєї виконавцем. Бо Тобі належить милувати і рятувати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що на церковне свято 8 серпня заведено вітати з Днем Ангела: Ігнатія, Параску, Сергія, Федора.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.