Церковний календар на 16 серпня: яке свято, що можна і не можна робити на день Антонія Римлянина Чудотворця

Церковний календар на 16 серпня нагадує нам про вшанування постаті Антонія Римлянина Чудотворця. Чим ця персона може цікавою для української традиції та як було заведено відзначати це свято у наших предків?

Церковний календар на 16 серпня вшановує постать Антонія Римлянина, якого нарекли “Чудотворцем”. Не варто його вважати католицьким святим лише через прізвище. Він і дійсно народився у Римі, але все життя ідентифікував себе, як православного. У 1106-му році, коли Київ квітнув, як столиця однієї з найбільш впливових держав Європи, він переїздить до Новгорода.

Церковний календар на 16 серпня: традиції, прикмети

Церковний календар на 16 серпня: яке свято

В українській традиції православне свято 16 серпня мало тісні зв’язки з природними явищами. У народі сьогодні чекали “Вихревею”, “Малиннику”, “Ліщину”, або “Ісакія”. Люди вірили, якщо на цю дату здіймається вітер — негода буде всю осінь.

Працювати можна і потрібно, а ось прибирати оселю, викидати сміття — не рекомендується. А щодо погоди, слід звернути, яким буде цей день: тихий вранці, а з дощем увечері — буде теплий жовтень. Якщо дощитиме всю добу — рано стане холодно.

Церковний календар на 16 серпня: молитва дня

Церковний календар на 16 серпня: яке свято

Так, як літо вже закругляється і осінь ступає на поріг, слід просити у Всевишнього дати вам сил та здоров’я до кінця року. Для цього підійде ось така нескладна вранішня молитва:

Господи Ісусе Христе, Ти на землі перебував й добро усім чинив. Ти зцілював хворих, щоб зміцнити нашу віру. Вчини так, щоб кожен лікар своєю дбайливістю і щирістю продовжував у хворих надію на одужання. Вчини, аби кожен лікар пам’ятав, що його праця є служінням Тобі. Обдаруй кожного лікаря здоров’ям, терпеливістю, добротою, щоб через його допомогу хворі пізнавали Твою доброту.

Господи, Ти похвалив милосердного самарянина за те, що він не обминув потерпілого. Вчини так, щоб усі медичні сестри та санітарки з турботою дбали про хворих. Нехай у кожному хворому вони зуміють побачити страждаючого Христа. Обдаруй їх Своїм Милосердям, щоб вони вкладали душу в свою працю.

Бо тоді хворі менше страждатимуть і матимуть надію на одужання. Нехай їхні слова будуть лагідними і добрими. Нехай вони зносять усі труднощі з усмішкою на обличчі. Вчини так, щоб несучи милосердя хворим, вони доступили й Твого Милосердя. Амінь.

Нагадаємо, що церковний календар на 16 серпня також говорить нам про те, що можна сьогодні вітати з іменинами своїх знайомих. День Ангела святкує: Антон, Іван, Кузьма, Соломія, Микола. Католицькі: Діомед, Лаврентій, Лорика, Серена.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.