Яке завтра православне свято: 28 серпня, що можна і не можна робити, традиції, молитви, іменинники

Яке завтра православне свято? Церковний календар на 28 серпня підказує нам про те, що відзначаємо Успіння Пресвятої Богородиці. Дізнайтеся у матеріалі, що можна і не можна робити у такий великий день.

Яке завтра православне свято? 28-го серпня ми традиційно відзначаємо Успіння Богородиці. Для кожного вірянина цей день дуже значимий. Завтра вшановуємо подію, пов’язану з вознесінням Матері Божої на Небеса. Взагалі урочистою цю дату зробили у 4 столітті нашої ери. На наших теренах її почали здебільшого святкувати після козацьких походів.

Яке завтра православне свято: традиції, прикмети

Яке завтра православне свято: 28 серпня

Цікаво, що тривалий час наші пращури відзначали 28-го серпня прихід бабиного літа та перехід до осені. Символічно зійшлися сенси давніх українських традицій та церковних. Річ у тім, що “успіння” буквально означає “смерть”. Кончина Тої, що дала життя Спасителю уходить разом з найбільш родючою порою, літом.

Традиційно накривали пишні столи, адже Успенській Піст вже підійшов до кінця. Можна діставати м’ясні, рибні продукти, ставили також молочні дари такі, як сир, закваска. Готували пишні пироги та узвари. А от від міцних хмільних напоїв намагалися триматися подалі.

Цікавою є ще одна традиція: на православне свято 28 серпня лишали на полі жменю колосків, аби врожай був добрим наступного року. А за погодою судили, яким буде вересень.

Яке завтра православне свято: молитва дня

Яке завтра православне свято: 28 серпня

Так, як на церковне свято 28 серпня вшановувалася пам’ять Пречистої, то всі молитви у цей день були направлені їй. Читали такі рядки:

“О Пречиста Богородице-діво! Як аз до тебе однієї прибігаю у немочі, у скорботі, у чорній годині. Вклоняюся утробі твоїй, що привела у світ наш грішний Спасителя святого. Не полиши мене раба Божого (ім’я) у хворі, горі та немочі. Прийди крилами своїми благодатними обійми та прикрий від ока дурного та слова лихого. Не дай ворогам прийти до дум моїх, до серця мого. Та обдаруй міццю, наснагою та від бід бісовських. Амінь. Амінь. Амінь”

Нагадаємо, що на православне свято 28 серпня іменини святкують: Василь, Матвій, Олександр, Семен, Федір та Марія.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.