Яке церковне свято 1 вересня 2022: День пам’яті святого Андрія Стратилата — традиції, прикмети, іменинники

Яке церковне свято 1 вересня 2022 року? Сьогодні вшановуємо мученика Андрія Стратилата, який навіть на полі бою проповідував Слово Боже й не відрікся від своєї віри під загрозою смерті. 

Церковний календар на 1 вересня запрошує нас вшанувати пам’ять мученика Андрія Стратилата, який жив приблизно в 302 році. Він був воїном, але усім серцем вірив у Бога. Андрій намагався проповідувати християнство бойовим побратимам та переконати відмовитись від язичницької релігії. Проте недобрі люди донесли тогочасному правителю християнську позицію Стратилата та над святим збиралися вершити суд та стратити, але йому вдалося звільнитися.

Яке церковне свято 1 вересня 2022 року: що можна і не можна робити?

Яке церковне свято 1 вересня 2022

У день пам’яті мученика Андрія Стратилата суворих заборон не має, але не рекомендується цього дня дивиться на відкрите полум’я. Вечеряти поодинці теж не варто, краще провести вечір з близькими людьми. Не радиться лінуватись у свято, негативно мислити та заздрити. Не варто в цей день потішитися над чужими негараздами та обговорювати чужі проблеми.

У давнину на 1 вересня було заведено збирати врожай буряків. Тому можна підтримати багатовікову традицію, завершивши роботу на городі та підготувати землю до зими.

Яке церковне свято 1 вересня 2022 року: Як правильно молитися?

Яке завтра православне свято: 25 серпня
Яке церковне свято 1 вересня 2022

Святий Андрій Статилат був воїном, тому вшанувати пам’ять святого можна молитвою за воїнів, які й зараз боронять нашу Батьківщину від ворога, попросивши Всевишнього дати їм сил та зберегти життя. Також не гріх просити наснаги для себе, а також сил для початку нових справ:

Владико милостивий, пресвятий Отче Наш! Я звертаю до Тебе слово своє мирське, бо не полишив ти дітей Своїх грішних у біді, промовивши: “Усе, що молячись просите, віруйте, що одержите, і буде вам”, і ще: “Просіть, і буде вам дано”. Дай благодать Твою, о всемогутній та не відверни мудрого погляду свого від бід Раба твого Божого (ім’я) та не полиши у скруті духовній, немочі тілесній мене. І даси сил витерпіти всі Твої випробування святі, несучи вогонь Твоєї віри. В ім’я Отця, Сина та Святого Духа. Амінь!

Нагадаємо, у свято 1 вересня також можна привітати з іменинами: Андрія, Миколу, Тимофія та Тимура.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.