Яке церковне свято 5 вересня 2022: День пам’яті святого Луппа Солунського — традиції, прикмети, іменинники

Все більше молоді цікавиться питанням: "Яке церковне свято 5 вересня 2022 року?". Сьогодні ми вшановуємо святого Луппа Солунського, який для багатьох може стати прикладом смиренного вірянина та гідного чоловіка.

Яке церковне свято 5 вересня 2022 по погоді — таким буде і вересень. Ця дата була завжди сакральною для наших пращурів, адже сьогодні ліс віддавав чи не останні свої дари. Ранок починався традиційно зі служби. Згадували святого Луппа, який вмочив перстень свого пана у крові та почав творити справжні дива. Розбивав мученик язичницьких ідолів, і врешті-решт сконав від імператорського меча.

Яке церковне свято 5 вересня 2022: традиції та прикмети

Яке церковне свято 5 вересня 2022

У цей день пращури багато спостерігали за природою. Люди вірили, що коли на Луппа буде сонце, то і весь вересень буде теплим. Якщо бачили журавлів, які летять на південь, починали активніше готуватися до зими. Так визначали, що перші заморозки почнуться у кінці місяця.

А ось дощ із громом віщували теплу осінь та пізню зиму. Крім цього, на православне свято 5 вересня йшли до лісу. День Луппа ще називали “Брусничником”, адже найбільше цієї стиглої ягідки можна було знайти саме сьогодні. Потім цю дику цілительку квасили та ставили до комори. Дивовижно, але наші предки знали про її властивості ще до того, як офіційна медицина відкрила у ній всі корисні мікроелементи.

Яке церковне свято 5 вересня 2022: молитва дня

Яке церковне свято 5 вересня 2022

Цей день вважали перехідним у холодний осінній період. Саме тому Господа просили про здоров’я. Читали тричі на день такі рядки:

“Боже милостивий хороший. Ти даєш всім благословення святе: і простим, і багатим, і убогим. Я твою перед Тобою з відкритим серцем до віри та готовий брати від тебе кожне слово повчання. І не сколихнеться рука моя у лихо, бо ти мудрий святий Боже ведеш мене дорогою праведною, і не зійде моя душа грішна у темні сторони людські. Дай мені сили дійти до кінця Твоїх випробувань та направи мене до блаженства Твого через сина Господнього Ісуса Христа. Амінь”

Нагадаємо, що на церковне свято 5 вересня 2022 слід привітати з іменинами таких своїх знайомих: Євтихія, Єлизавету, Ірину, Каллінікома, Луппа (Луп), Флорентія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.