2 листопада: яке свято, чиї іменини. Народні прикмети на цей день

Релігійний літургійний календар візантійського обряду 2 листопада молитовно згадує святого великомученика Артемія Антіохійського, а світський відзначає Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Діялося це у IVсторіччі. Артемій був військовим, полководцем, він вірно служив Костянтинові Великому і його синові Констанцію. Він був свідком того, як з Божою допомогою імператор Костянтин перемагав війська поган і навертав у християнську віру цілі армії. На старості років Артемія було призначено воєводою Єгипту, де він чесно трудився на славу Божу.

Та час змінився і на престол став імператор Юліан відступник. Він почав запеклу боротьбу з християнами. Весь Схід Юліан передав в управління своєму дядькові Юліанові. А той зрікся християнської віри і почав переслідування вірних в Антіохії.

Своє правління і майбутні війни  планував згідно з передсказаннями ворожбитів, які ворожили в одній з місцевих поганських божниць у Дафне, передмісті Антіохії. Там найперше позбувся священиків Євгенія і Макарія, наказавши стяти їм голови. Артемій відкрито виступив і дорікнув Юліанові про це. Тоді Юліан наказав заточити Артемія у в’язницю і бити його.

Святого Артемія розтягнули на мотузках і били так, що м’ясо почало відділятися від костей, а далі ще потрощили йому хребет, та мужній воїн за Христа не видав ані звуку розпачу. А навіть навпаки, за волею Божею, після цього зміг іще піднятися і ходити.

Тоді Юліан наказав обезголовити Артемія мечем. І так,  2 листопада (за Григор. календ.) 362 р., муки святого Артемія закінчилися і він отримав вінець вічної нагороди, який заслужив своїм життям і геройською смертю.

Мощі святого великомученика Артемія знаходяться в Константинополі, у церкві, яку на честь святого збудував імператор Анастасій І (491-518).

2 листопада у світі відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Свято встановлено в 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН. Дату обрано на знак вшанування пам’яті двох убитих французьких журналістів. Цим Днем хочуть привернути увагу міжнародної спільноти до злочинів, які вчинено проти журналістів, закликають тримати на контролі розслідування кожного вбивства журналіста.

Другого листопада, іменини відзначають  Артем, Іван, Михайло, Олександр, Микола, Леонід, а також Петро і Павло.

     Народні прикмети на 2 листопада

  • Якщо випав сніг, то скоро прийде потепління.
  • Якщо на березі опало все листя, то буде рання зима.
  • Якщо сьогодні побудувати міцний паркан, то весь рік щастя не покидатиме домівку.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.