14 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

У церковному календарі, у нинішню дату відзначається день пам'яті преподобного Симеона Стовпника, який відмовився від благ мирського світу та все життя провів у молитві до Всевишнього. Проте, багатьох цікавить: 14 вересня, яке сьогодні народне свято?

На календарі 14 вересня, яке сьогодні народне свято відзначали наші пращури? Ця дата нагадує нам насправді про необхідність вшанувати пам’ять преподобного Симеона, який народився в IV сторіччі. Це чи не єдиний день у календарі, який не несе у собі фольклорних традицій.

Святий, чиї діяння ми згадуємо, прагнув жити по законах Божих та пішов до монастиря, щоб там молитися та очищуватися дотриманням суворого поста. Для того, щоб бути ближче до Господа Симеон вирішив покинути життя в суспільстві та поодинці відправився до пустелі.

Там він стояв вдень і вночі, під дощем та спекою, харчувався лише водою та пшеницею, весь час перебував у молитві. Він подав приклад багатьом язичникам та своєю силою духу та воду спонукав їх відмовитись від хибної релігії та прийняти християнство. Преподобний прожив близько ста років та навіть помер молячись до Бога.

14 вересня, яке сьогодні народне свято? Всі заборони дня

14 вересня: яке сьогодні народне свято

У день пам’яті Симеона Стовпника не можна сваритися, використовувати образливі вислови, обговорювати людей, заздрити. Не рекомендується займатися важкою фізичною роботою та навіть тренуваннями. Заборонено ламати шипшину, бо вважається, що на гілках кущів живуть духи, чий спокій турбувати не треба.

Раніше день Симеона відзначали розведенням великого багаття, щоб потім цим полум’ям вперше після літа розпалювали пічки у хатах. А також радять до сходу сонця перерахувати гроші, щоб у майбутньому подвоїти свої накопичення.

Молитва на 14 вересня для православних

Яке церковне свято 11 вересня 2022
14 вересня: яке сьогодні народне свято

У молитві Преподобному Симеону просять наставити на істинний путь людей, які відішли від Бога та благають зцілення хвороб та недуг.

Проси про нас, о великий угоднику Божий, Симеоне премилий. До тебе у гріху та лисі звертаємося. Та донеси про нас молитву світлу і не оставі у біді нашій. Проси Отця Небесного нашого сил нам претерпіти всі спокуси нечестиві, да наділи міццю плоті земної. Амінь.

Нагадаємо, що у свято 14 вересня варто привітати з іменинами лише чотирьох людей з іменами: Марфа, Наталія, Тетяна та Семен.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.