15 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

15 вересня: яке сьогодні народне свято та як його відзначає православна церква? Наближується день шанування пам'яті мученика Маманта. Яких заборон варто дотримуватись цього дня?

Церковний календар на 15 вересня нагадує нам вшанувати пам’ять святомученика Маманта. Батьки Маманта померли у в’язниці, оскільки були заарештовані за віру під час гонінь. Осиротілій дитині прихисток дала багата вдова, яка виховувала хлопчика згідно з християнськими канонами.

Подорослішавши, Мамант прийняв рішення стати проповідником та допомагати людям знайти істинний шлях до Бога. Але тодішньому правителю це не сподобалось та він наказав схопити святого, щоб піддати його тортурам. Але є повір’я, що мученика врятував ангел, укривши його на горі від смерті. Пізніше на тій самій горі святий служитель збудував церкву.

Церковний календар на 13 серпня: яке свято
15 вересня: яке сьогодні народне свято

15 вересня: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити

15-го вересня заборонено ввечері виганяти випасатись худобу, робити це слід тільки вранці або вдень, до початку заходу сонця. Не варто сваритися, ображатися та лінуватися. Не можна відмовляти в допомозі.

Оскільки святомученика Маманта вважають покровителем кіз та худоби, на стіл традиційно подавали страви з козячого молока: сир, кефір, сметану.

15 вересня: яке сьогодні народне свято

Також люди вірили, що саме сьогодні кожне лихе слово може зурочити всю родину. Аби біда не прилипла до людини, читали таку коротеньку молитву перед виходом з дому:

“Янгол мій, ходи зі мною: ти вперед, я за тобою. Богородице Свята помагай”

Прикмети та народні традиції на свято 15 вересня

15 вересня: яке сьогодні народне свято

Вважається, якщо 15 вересня день був ясний та сонячний, осінь також буде теплою. Також є ще кілька прикмет, які досі збуваються:

  • Якщо день був дощовий — осінь буде сухою;
  • Туманна та безвітряна погода прогнозує теплу та сонячну осінь;
  • Побачити клин птахів у небі вранці — до негоди;
  • Павуки плетуть павутиння — чекай вітрів;
  • Коти купають у порохах — бути дощу.

Нагадаємо, народне свято 15 вересня вважається несуворим, але заборон краще дотримуватися.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.