16 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

16 вересня: яке сьогодні народне свято? Дізнайтеся про всі прикмети та заборони у день шанування пам'яті священномученика Антима, який віддав свою голову заради справжньої віри.

Свято 16 вересня нагадує нам не лише, що за вікном вже справжня осінь, а й у необхідності вшанувати пам’ять мученика Антима, який жив 3 сторіччі. Святий Антим вів вірне Богу життя та багато проповідував, щоб відвести людей від хибної релігії та наставити на істинний шлях. Навіть після ув’язнення та тортур священнослужитель не відмовився від імені Христа, за що був обезголовлений.

16 вересня: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити

16 вересня: яке сьогодні народне свято

У день шанування пам’яті великого мученика Антима забороняється переїдати. Окрім того, що більшу частину життя святі тримали суворий піст, перед стратою їх часто морили голодом. Забороняється сваритись, лаятись та ображатись. Цього дня не рекомендується влаштовувати весілля чи заручини.

Прикмети на народні традиції на 16 вересня

16 вересня: яке сьогодні народне свято

Якщо сьогодні був дуже теплий день, то зима прийде пізно.

  • Багато шишок на соснах віщують теплу зиму.
  • Якщо залишити дім неприбраним — щастя пройде повз.
  • Дивитись у дзеркало — кликати біду.

У давнину 16 вересня влаштовувати масштабне прибирання оселі та двору. З хати виносився весь непотріб, пробиралось павутиння, а зайвий мотлох спалювався на багатті. З дерев обрізалися старі гілки, а двір пробирався від сухої трави. Тому господині можуть підтримати багатовікову традицію свята та навести лад у своєму домі.

Не зайвим буде розпочати день з ранкової молитви, попросивши у Всевишнього захисту для себе та своєї родини. Прочитайте тричі “Отче Наш” переж іконою та щиро попросіть наснаги для всіх випробувань, які нам посилає Всевишній. А головне пам’ятайте, що Господь непосильного хреста нам не дає.

Нагадаємо, що у свято 16 вересня люди з іменами: Андрій, Василь, Василина, Володимир, Домініка, Іван, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Олексій, Петро, Роман та Сергій, святкують іменини. Не забудьте їх привітати з днем Ангела.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.