3 листопада: яке свято, чиї іменини. Народні прикмети, що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар 3 листопада молитовно згадує преподобного отця Іларіона Великого. Світський календар відзначає День ракетних військ і артилерії, а також День інженерних військ.

Преподобний Іларіон жив на початку 300 року у Палестині. Народився поблизу м.Газа у заможній сім’ї поган. Батьки відіслали його на навчання в Олександрії в Єгипті, де Іларіон запізнався зі спільнотою християн і охрестився.

П’ятнадцятирічним юнаком прийшов Іларіон у пустелю Тиваїди, до святого Антонія Великого. Через два роки Іларіон повернувся в Палестину і, роздавши свою частину спадку братам і бідним, оселився самітником у місцевості, куди люди не доходили, бо були там болота.

Там Іларіон перебував на жорстких постах. До 21 року цілими днями не їв нічого, окрім кількох фіг і то після заходу сонця. До 27 років їв щодня жменьку сочевиці, намоченої у воді. Потім 2 роки їв тільки хліб з сіллю. А до 63 років їв лише зілля і сирі корінціі. А далі – до смерті, щодня споживав лише черствий окрайчик хліба.

В тім часі святий Іларіон молився і читав лише Святе Письмо – єдину книгу, яку він мав і переписав.

Довгі 22 роки святий Іларіон упокорював власне тіло. І потім, коли люди дізналися ро нього і почали приходити за благословенням, то ставалися чисельні чуда.

Найбільше чудо, яке сталося за участі святого Іларіона було зцілення трьох синів Арістенет. З того часу до нього почали звертатися люди і він помагав – зціляв, виганяв бісів. Люди захоплювалися ним, молоді чоловіки кидали домівки і йшли за ним. І коли назбирувалося їх доволі багато, то селилися вони в печерах, в монастирях. А святий преподобний Іларіон знов пішов на пустелю. Прожив там 3 роки, доки знов не почали надокучати йому люди.

Тоді Іларіон, взявши єдиного учня Ісихія, поплив на о.Кипр. Всюди, де б він не був, його переслідували люди і він допомагав їм у їхніх потребах і хворобах. Всюди про нього  лиеула слава, як про чудотворця.

Помер святий Іларіон на 80 році життя. Його мощі були перевезені до Палестини.

Третього листопада іменини святкують Іван, Іларіон, Федот, Яків.

З цього дня вже починався мороз і випадав сніг. Жінки бралися до хатньої роботи і рукоділля. Чоловіки також не пускалися в дорогу, бо  походи могли закінчитися травмами.

Народні прикмети на 3 листопада

  • Якщо сніг на Іларіона падає і не тане, то навесні буде багато пролісків.
  • Випало багато снігу – до хорошого урожаю хліба в наступному році.
  • Вечір тихий і безхмарний – наступний день буде хорошим.
  • Якщо сонце червоного кольору, а на небі багато зірок, то погода буде сонячною та морозною.
  • Заєць-біляк змінив шубку – скоро настане зима.
  • Якщо сніг падає і щільно осідає на гілках, то снігопад затягнеться.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.