21 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

За церковним календарем — Різдво Богородиці, але у багатьох, хто цікавиться українською культурою виникає питання, 21 вересня: яке сьогодні народне свято? Дізнайтеся, як сплелися традиції та що сьогодні можна робити.

21 вересня: яке сьогодні народне свято? В українській культурі цей день поєднав у собі фольклорні та одночасно церковні традиції. За православним календарем ми відзначаємо Різдво Богородиці. Завжди у цю дату проводилися пишні богослужіння, адже вшановується народження Тієї, хто дала життя Ісусу Христу.

Та крім цього наші пращури відзначали “спожинки”. Ця урочистість присвячена часу збирання врожаю. Цікаво, що гуляння могли продовжуватися і тиждень, адже все залежало від того, скільки врожаю зібрали.

Є ще одна українська традиція на цей день. У православне свято 21 вересня було заведено частувати новоспечених молодят. Родичі, сусіди, друзі приходили до нового подружжя та приносили пироги, квас та інші смаколики.

21 вересня: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

21 вересня: яке сьогодні народне свято

До прикмет на Різдво Богородиці люди ставилися вкрай серйозно. Вважалося, що не можна лихословити, сперечатися, адже слова сьогодні несуть дуже сильну енергетику. Також не слід ставити воду за поріг. Звісно, на церковне свято 21 вересня не слід працювати, особливо займатися важкою фізичною роботою. Вагітним жінкам обов’язково потрібно змінити постільну білизну.

Прикмети на 21 вересня

21 вересня: яке сьогодні народне свято

Сьогодні за природою спостерігали для того, щоб спрогнозувати перші заморозки та холоди. Звертали увагу на такі знаки природи:

  • Дощить весь день — зливи будуть до кінця листопада
  • Павутиння на деревах — до потепління
  • Побачити бджолу означало, що холоди почекають ще до початку жовтня
  • Кроти та польові миші риють нори — середина жовтня буде вже холодною
  • Коти гуляють попід домом — значить до кінця вересня буде тепло

Нагадаємо, що у народне свято 21 вересня слід не забути привітати з іменинами своїх знайомих. День Ангела сьогодні відзначають: Георгій, Іван, Марія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.