23 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

Дуже важливис днем вважається 23 вересня. Яке сьогодні народне свято? Дізнайтесь про святих мучениць Минодору, Митродору та Німфодору, традиції та головні прикмети цієї дати.

23 вересня: яке сьогодні народне свято та які цікаві традиції його супроводжують? Церковний календар запрошує нас цього дня вшанувати пам’ять священномучениць Минодори, Митродори та Німфодори. Ці богобоязливі жінки були сестрами. Одноголосно вони прийняли рішення присвятити своє життя служінню Всевишньому. Сестри відреклись від мирського життя, прийняти обітницю безшлюбності та вирушили жити у пустелю, щоб ніхто та ніщо не завадило молитися.

22 серпня: церковне свято
23 вересня: яке сьогодні народне свято

В стародавні часи переслідування християн не було рідкістю, тому тогочасний правитель наказав знайти та заарештувати жінок. Сестрам пропонували помилування, якщо вони зречуться Христа. Але Минодора, Митродора та Німфодора твердо тримались своїх поглядів та віри. За це молоді жінки були піддані тортурам та страчені.

Стародавні слов’яни вірили, що 23 вересня потрібно прикрасити оселю гронами горобини, щоб це захистило від злих духів. Вважалося, якщо зібрати плоди горобини саме у цей день, вони будуть мати цілющу силу. З неї можна заварювати чай, щоб лікувати застуду та мати міцний імунітет протягом усієї зими.

23 вересня: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

23 вересня: яке сьогодні народне свято

Суворих заборон день пам’яті сестер мучениць не має, але за стародавніми повір’ями не можна пришивати ґудзики та виносити сміття. Як у будь-яке православне свято не слід сваритися, ображатися та лихословити.

Прикмети на 23 вересня

  • Якщо гуси летять високо у небі — очікується затяжна осінь.
  • Коли домашні птахи ховають дзьоби у пір’ях, це передбачає морозну зиму.
  • Проливний дощ 23 вересня обіцяє теплий кінець місяця.

Нагадаємо, що у народне свято 23 вересня свої іменини відзначають люди з іменами: Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен та Тетяна.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.