28 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

28 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Дізнайтесь які традиції супроводжують день великомученика Микити та чи є особливі заборони цього дня? 

Свято 28 вересня 2022 — не зовсім урочиста подія. Це день пам’яті про святого мученика Микиту. Господній служитель жив у 4 сторіччі, коли усюди процвітало язичництво.  Але і християнство почало поступово укорінюватись, залучаючи людей відмовлятися від хибної релігії. Святий Микита проповідував істину, чим й викликав гнів місцевих правителів. Мученик був підданий переслідуванням, а після арешту його катували та стратили.

Невідомо історію походження цього повір’я, але вважалося, що мученик Микита є покровителем домашніх птахів: курей, індиків, качок, гусей. Тому, щоб вшанувати пам’ять святого селяни різали птицю та готували м’ясні страви. На вечерю було заведено кликати багато гостей, друзів та рідних.

28 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

28 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Віряни вважали, що у день вшанування пам’яті великомученика не варто перевантажувати себе хатньою роботою та виконувати важкі фізичні вправи. Жінкам потрібно було відмовитись від маніпуляцій з волоссям, будь то стрижка, фарбування чи зачіски. Цікаво, що цього дня люди намагались не одружуватись, щоб не залучити горе у свою сім’ю.

Прикмети на 28 вересня 2022 року

28 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято
  • Дощовий день прогнозує, що прихід весни наступного року затримається.
  • Домашні гуси стоять на одній лапі — скоро вдарять морози
  • Якщо в лісі знайти багато мурашників, це означає, що зима буде холодною та морозною.

Нагадаємо, що у свято 28 вересня святкують іменини люди з іменами: Василь, Матвій, Олександр, Семен, Федір та Марія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.