29 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

29 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що відомо про заборони у день пам'яті мучениці Євфимії? Які традиції та прикмети приходяться на передостанній день вересня?

Церковний календар на 29 вересня 2022 року підводить нас до дня вшанування пам’яті святомучениці Євфимії, яка народилась у сім’ї глибоковіруючих християн. У стародавні часи гоніння вірян не було рідкістю, тому її сім’я збиралася для молитов та богослужіння таємно. Навколо процвітало язичництво, тому імператори намагались відшукати всіх, хто на їх думку противився ідолопоклонництву.

Правитель віддав батьків Євфимії під суд, а її залишив. Але не спроста, а з метою звабити молоду дівчину. Отримавши відмову імператор обурився та наказав підданим катувати святу, після чого віддати на роздертя диким звірам. Коли дівчину кинули у клітку, хижаки не зашкодили їй, а голос з неба покликав мученицю до себе. Євфимія померла, залишивши після себе разючий слід у християнській історії.

День Євфимії так у народі назвали “Пташина кістка”, оскільки саме 29 вересня було заведено гадати по кісточках птахів та проводити з ними обряди. Селяни починали готуватися до зими та робити консервовані заготовини: квасити капусту, засолювали огірки та помідори.

29 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

29 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято

У давні часи люди вірили, якщо дотримуватись традицій та заборон у те чи інше народне свято, можна вберегти себе від лихої долі. Заборони іноді бувають доволі цікаві. Наприклад, у день Євфимії заборонено ходити на водойму та рибалити. Людям не радилось цього дня виходити на довгі прогулянки, відправлятись у відпустку чи мандрівку та навіть переїжджати. Це одна цікава прикмета стосується молодих закоханих. Цього дня не дозволяється цілуватися, бо це може привести до скоро розриву стосунків.

Прикмети на 29 вересня 2022 року

29 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято
  • Якщо домашні тварини лежать спиною на схід — очікується вітряна погода.
  • Гучні гуркоти грому та проливний дощ обіцяють теплу та не сніжну зиму.
  • Якщо шпаки та дикі гуси ще не вирушили до теплих країв — морози прийдуть пізно, а осінь буде довга.

Нагадаємо, що у народне свято 29 вересня 2022 року Віктор, Григорій, Йосип, Ісак, Людмила, Олексій та Сергій святкують іменини. Не забудьте привітати людей з цими іменами з днем Ангела.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.