30 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

30 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та які прикмети супроводжують останній день місяця? Дізнайтеся, який традицій та заборон слід дотримуватися у день пам'яті мучениць Софії, Віри, Надії та Любові? 

Народне свято 30 вересня 2022 року познайомить нас з історією великомучениць Софії, Віри, Надії та Любові. Ці імена відомі усім, навіть, хто не знає історію цих жінок. Християнка, на ім’я Софія, мала трьох доньок, яких назвала на честь якостей, які притаманні справжнім вірянам — Віра, Надія, Любов. Тогочасний імператор дізнався про погляди цієї сім’ї та ув’язнив їх. Дівчата не відреклися від Господа, за що були жорстоко страчені. Не витримавши горя, через декілька днів померла і їх мати, Софія. Жінок, за їх віру та відданість, визнали святими великомученицями.

Традиційно заведено, що цього дня жінкам потрібно відпочивати від будь-якої роботи, а їх чоловікам балувати свою половинку подарунками та смаколиками. У давнину шанування пам’яті жінок-мучениць починали з ранкового плачу, бо вважалося, що це захистить жінку від лиха та хвороб у майбутньому, а після цього бажано вирушити до церкви та помолитися коло ікони святомучениць.

30 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

30 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Не дозволи у день пам’яті Віри, Надії, Любові та їх матері, Софії, стосуються, переважно, представниць прекрасної половини. Жінкам сьогодні забороняється працювати, хвилюватись та перевантажуватись. Весілля, вінчання та пропозиції руки й серця також варто перенести на інший день. Вважається, якщо укласти шлюб 30 вересня, він не буде щасливим.

Прикмети на 30 вересня 2022 року

30 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято
  • Як пройде день Віри, Надії та Любові — прийдуть перші морози.
  • Якщо в останній день місяця йде злива — весна прийде рано.
  • Коли ранок ясний, а день — теплий, можна вирушати на рибалку. Буде гарний улов.

Нагадаємо, що в народне свято 30 вересня 2022 року відзначать свої іменини: Іван, Ілля, Мирон, Павло, Серафим, Аріна, Віра, Ірина, Любов, Надія, Олександра та Софія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.