2 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

Люди здавна вшановували 2 жовтня. Яке сьогодні народне свято та яких прикмет слід дотримуватися? Дізнайтеся все у матеріалі та не забувайте ділитися корисною інформацією у мережі.

2 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято? У цей день українці здавна святкували Трохимові вечірки. Цьогорічна неділя об’єднує у собі фольклорні та церковні традиції. З одного боку шанується завершення сезону збору врожаю, меду, з іншого згадується пам’ять святих Зосима, Трохима та Саватія, які поклали своє життя задля того, аби всі віряни, які відкрили серце Христу жили без страху у душі.

2 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

2 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Трохимові вечірки здавна вважалися найкращим часом для знайомств та створення родини. Молоді дозволялося збиратися на вечорниці, гуляти по дворах. Цікавою є традиція: вдові, аби рік був багатим та безтурботним пропонувалося здати своє помешкання в оренду молодим. Проте, гроші парубок з дівчиною не мали передавати у руки орендодавиці, а лишити їх під коциком.

Також не заборонялося сьогодні вживання міцних напоїв, особливо тих, що зроблені з меду. Так, як святого Трохима вважали покровителем бджіл, 2 жовтня починали заготовлювати пергу на зиму, аби не хворіти распіраторними хворобами.

А ось рибалити, забивати птахів та худобу — не рекомендується. Також не слід брати у цей день до рук ножів.

2 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та прикмети

2 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

На Трохимові вечірки багато спостерігали за природою та визначали погоду за такими знаками:

  • Зозуля кує у лісі — буде тепло ще тиждень;
  • Листя рухнуло з каштана — передчасна зима не забариться;
  • Коти правою ланкою вмиваються — до тепла;
  • Грім гримить на всю околицю — зима буде безсніжною;
  • Дме південний вітер — наступного року буде гарний врожай.

Нагадаємо, що народне свято 2 жовтня може бути для багатьох ваших знайомих Днем Ангела. Не забудьте привітати з іменинами Трохима, Саву, Анну, Христину, Миколу та Назарія, Марину, Аглаю, Пелагею.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.