4 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду у цей день молитовно згадує святого рівноапостольного Аверкія, єпископа Єрапольського, чудотворця та святих сімох отроків ефеських. А також Ікону Казанська Божа Матір. Світський календар відзначає День залізничника в Україні.

Святий рівноапостольний Аверкій, єпископ Єрапольський, чудотворець був єпископом Єраполя, міста, якого уже давно немає, у ІІст.

Прославився чудом оздоровлення трьох біснуватих, після чого у християнство навернулося 500 людей.

Проповідував Євангелію в Сирії, Киликії, Месопотамії. а потім й у Римі, через що його й прозвали рівноапостольним.

Помер близько 167 року. Мощі перенесені до Константинополя, де й знаходяться донині.

Святі сім отроків з Ефесу жили при імператорові Децію (249-251), який був ярим противником і переслідувачем християн.

Дізнавшись про сімох юнаків-християн із найзнаменитіших родин міста – Максиміліяна, Діонисія, Ямвлиха, Мартина, Антонина, Йоана і Маркела, він наказав привести їх. Децій вимагав, щоб хлопці привселюдно зрекомся Христа. Але цього не сталося. Тоді він дав їм кілька днів на роздуми. Юнаки сховалися в печері і ревно молилися. А коли Децій повернувся і вони не з’явилися, то наказав поховати їх там живцем, приваливши вхід камінням.

Минуло багато часу і у 400-х роках виникла потреба відвалити камінь до входу в печеру. Звідти вийшли сім красенів, які думали, що проспали одну ніч. Правда, через кілька днів вони віддали Богу душі і знайшли славу на небесах.

Імператор наказав похоронити їх з почестями за їхнім заповітом у тій самій печері. Біля підніжжя гори Пріон і сьогодні показують печеру, де похоронені сім отроків з Ефесу.

Відповідно до деяких даних, 4 листопада 1011 розпочалося будівництво Київської Софії – одного з найдавніших християнських храмів.

Іменини сьогодні святкують Ганна (Анна), Єлизавета, Іван, Іраклій, Павло, Федір.

У день 4 листопада не можна вирушати в далеку дорогу, бо може спіткати нещастя. Добре піти у храм і помолитися перед іконою Казанської Божої Матері. Дівчата здавна випрошували собі у неї добрих женихів.

Народні прикмети на 4 листопада

  • Зливовий дощ 4 листопада – значить, негода триватиме ще довго.
  • Ранковий туман віщує відлигу, а ясний день – похолодання.
  • Немає дощу – чекай неврожаю в наступному році.
  • Якщо в цей день льох провітрити і окурити димом від сушеного ялівцю, значить, припаси ніхто не чіпатиме.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.