5 листопада: яке свято, у кого іменини. Народні прикмети, що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 5 листопада молитовно згадує святого апостола Якова, брата Господнього.

Святий Яків був сином Марії Клеопової, родички Пресвятої Богородиці, один із сімдесятьох покликаних апостолів.

Із Діянь святих апостолів дізнаємося, що після Воскресіння йому Ісус Христос явився особисто. Про це говорить св.ап.Павло.

Невідомо чи ця зустріч мала такий вплив на Якова, але коли усі апостоли розійшлися по світу проповідувати Святе Єванеліє, Яків залишився в Єрусалимі – найнебезпечнішому на той час місті. Його й поставлено було першим єпископом Єрусалиму.

Святий Яків відіграв вирішальну роль на першому Соборі єпископів у рішенні щодо обрізання новонавернених поган. За радою св. Якова було прийняте рішення не накладати тяжких покут, але стежити. Щоб не вдавалися до ідолопоклонства, дотримувалися чистоти та остерігалися всякого гріха.

Святий Яків вів благопристойне життя і проповідував Христа. Люди тягнулися до нього і тому фарисеї задумали його вбити. Одного разу, коли він з балкона говорив до натовпу, підкуплені фарисеями вбивці скинули Якова з балкону, а інші почали його добивати.

Яків за прикладом св.мученика Степана просив: «Господи, прости їм, бо не знають, що роблять».

Святий Кипріян, описуючи мученицьку смерть святого Якова захоплювався тим, що святому Якову випала велика ласка померти за Христа зі словами молитви до Нього. Так, на 63 році життя св.Яків відійшов до небесних обитель і здобув вінець слави на небесах.

Святому Якову приписують написання першої Божественної Літургії, яку потім удосконалили св.Іван Золотоустий і св. Василій великий.

Мощі святого були перевезені є Єрусалиму до Константинополя. А потім забрані у рим. Де й знаходяться нині в церкві Дванадцяти апостолів.

Іменини 5 листопада святкують Яків, Святослав, Ігор.

У народі вважався не найкращим днем. Чоловікам добре зайнятися роботою – лагодженням упряжі чи інших господарських знарядь. А простіше кажучи – вступитися з дому, бо на порожньому місці може виникнути  непотрібна сварка з домочадцями. Не потрібно підіймати із землі щось знайдене, особливо дрібні монети, бо, за повір’ям, можна перебрати чужі проблеми чи біду.

Добре подумки перепросити ображених і помолитися за них. До сятого Якова моляться й про одужання від недуги та про настанову на добрий шлях. Добре позбутися непотрібних речей.

У давнину в цей день наші пращури полюбляли пити медовуху і грати в бджолині ігри – їли мед і зображували бджіл. У найвдатнішого в грі наступного року бджоли будуть краще роїтися і меду він забере багато.

Народні прикмети на 5 листопада

  • Якщо пішов град або дрібну крихту видно – 22 листопада прийде справжня зима.
  • Багато снігу випало, і він не розтанув – зима буде теплою, а наступного року можна буде очікувати хорошого врожаю.
  • Якщо до цього дня з боргами не розрахуєшся, то наступного року не одружишся.
  • Дощ іде – рік буде врожайним.
  • Чим більше меду з’їси – тим більше його збереш наступного року.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.